Центърът на Лимасол буквално ще се промени през следващите години! И това е важно за тези, които планират да си купят имот там.

Важна новина за всеки, който планира да закупи имот в Кипър - министерството на опазването на околната среда на Република Кипър одобри идеята за модернизиране на централната и западната част на Лимасол.

За какво става дума? Фактът, че най-популярният туристически център, меката на всички, които мечтаят да живеят с изглед към морето, сега забележимо ще „расте“. В централните квартали ще се появят високи сгради до 60 метра, с други думи, жилищни сгради до 12 етажа. През следващите години ще видим още по-големи „небостъргачи“ между залива и Новото пристанище – това ще са небостъргачи до 120 м! С други думи, на бъдещите картички с гледки към Лимасол с течение на времето ще видим 30-етажни жилищни сгради и бизнес центрове.

Досега решението на ведомството все още не е получило статут на работен документ, но вече е прието и много дивелъпъри, които дълго чакат одобрението на проектите си, са на път да се захванат с работа.
 

Кои части на града ще променят облика си?

  • Улиците Гладстонос, Наварину и Анексартисиас, както и редица други в центъра между булевард Макариос и морето. Тук преобладават офис сгради, колежи, училища, образователни центрове.
  • един вид "пустошар", който се простира от морето до авеню Рузвелт, старите хора си спомнят, че тук някога е имало винарни, а днес значителна част от района може да се нарече "изоставена".
  • районът между залива и Новото пристанище - ако днес може да се нарече "индустриална зона", то през следващите години тази зона ще се превърне в концентрация на жилищни и търговски обекти, както и на туристически ориентирани места за забавление.

Как ще се промени облика на центъра на Лимасол?

Очевидно експертите са прави, като прогнозират, че много скоро имотите в Лимасол ще изглеждат различно. Така старите сгради, които не са с историческа стойност, постепенно ще изчезнат от центъра на града. Не всички обаче – всичко красиво, но порутено ще бъде грижливо реставрирано, пред гражданите и туристите ще се появят обновени фасади.

Реконструкцията няма да бъде извършена спонтанно, а според строга концепция: градските власти възнамеряват да дадат на популярните крайморски квартали „повече въздух“ и да се опитат да „пуснат“ гледката към морето в улиците и площадите, от които тя не се е отваряла преди. Как ще се реализира това? Новият комплекс ще се отличава с високи сутеренни етажи, през които се вижда повече.

Какви конструкции да очаквате на първо място?

Близо пет години много инвеститори проверяват проекти, предназначени за изпълнение в Каника и в близост до Новото пристанище. Вече е известно, че градоустройствен отдел е одобрил цели шест проекта в района, в резултат на които ще бъдат построени 15 високи сгради, някои до 43 етажа.

 

 

Абонамент за бюлетин