5 причини да си купите недвижим имот в Гърция

Покупката на едвижими имоти зад граница са инвестиция, която е полезна не само за запазване на капитала. Купуването на къща или апартамент в Гърция отваря много перспективи като възможността да дойдете на почивка по всяко време и да отдавате имота си под наем с цел допълнителен доход.В тази статия сме събрали пет силни аргумента в полза на покупката на имот в чужбина в Гърция, нека да разгледаме вашите потенциални ползи в детайли.


Достъпни цени на имотите


Можете да закупите имот в Гърция дори със сравнително малък бюджет. Според "Compare the Market", популярна британска услуга за сравнение на цените в Европа, гръцките имоти са сред най-достъпните по отношение на средния доход в рамките на Европейския съюз - по-евтини са само в Латвия. Освен това в световната класация по достъпност Гърция е на 8-мо място по цени на къщи и апартаменти.


Данъчни стимули за стартиращи фирми и чужденци, работещи от разстояние


Представители на IT сектора и стартиращи фирми могат да кандидатстват за виза за „дигитален номад“, за да легализират престоя си. Условията за данъчно пребиваване са много лоялни и достъпни за всички, включително граждани на държави, които не са членки на Европейския съюз.

Освен че могат да живеят и работят от нает или собствен дом в Гърция, дигиталните номади имат и привилегията на данъчно облекчение – само половината от чуждестранния им доход ще бъде обложен с данък през първите седем години от престоя им в страната. Размерът на дохода за получаване на цифрова номадска виза трябва да бъде поне 3500 евро на месец.

 

Плосък данък за чуждестранни пенсионери


На Балканите има всички условия за комфортен престой не само на "дигиталните номади", но и за пенсионерите. Следователно всеки, който иска да се оттегли от обгазения метрополис в уюта на средиземноморските градове, може да си купи къща в Гърция и да получи данъчни облекчения като бонус.

Чуждестранни пенсионери, граждани на държави, участващи в споразумение за сътрудничество в областта на данъчната администрация или друг документ за избягване на двойното данъчно облагане с Гърция, могат да станат данъчни жители на страната и да плащат само 7% данък върху всички видове доходи в държавата, в която имат гражданство. Това е значителна икономия, тъй като за гражданите данъкът върху доходите в Гърция достига 44% в зависимост от източника на доходи.
 

Привилегии за участниците в инвестиционната програма Златна виза


Програмата Golden Visa за получаване на разрешение за пребиваване в Гърция за инвеститори предполага доста скромна минимална инвестиция в недвижими имоти в страната по стандартите на ЕС - 250 хиляди евро. С прости думи, за тази сума можете да си купите апартамент или къща в Гърция и да получите право на разрешение за пребиваване, валидно за 5 години за инвеститора и членовете на семейството му. В Португалия за същия набор от привилегии ще трябва да платите поне 500 хиляди евро.

Притежателят на "Златна виза" в Гърция няма ограничения за влизане и излизане от страната. Инвеститорите могат също така да открият цялото Шенгенско пространство и могат, ако желаят, да кандидатстват за гражданство след седем години в Гърция.

Комфортен средиземноморски климат


Достъпните цени на недвижимите имоти и привилегиите, които Гърция предоставя на дигиталните номади, пенсионери и инвеститори, със сигурност са важни, но не забравяйте и основната ценност на страната - нейното благоприятно географско положение, древна история и приятелска култура. Тези, които поне веднъж са били в Гърция, знаят колко сърдечно се посрещат гостите тук, колко щастливи изглеждат местните жители и колко „бавно“ живеят - без шума и суетата на урбанизираните мегаполиси.

Във всяко кътче на Гърция можете да се наслаждавате на слънцето повече от 2700 часа годишно, което е средно един и половина до два пъти повече, отколкото в повечето европейски страни. Националната кухня е богата на плодове, зеленчуци и полезни морски дарове, които попадат на трапезите на гърците в най-свеж вид. Във всички отношения Гърция е страхотна страна за живеене: удобна, умерено урбанизирана, пълна с възможности и отваряща перспективи за тези, които искат да се преместят или просто да купят недвижим имот, за да инвестират и спестят капитал.

Абонамент за бюлетин