Ковид паспортите на ЕС ще важат до края на юни 2023 г

Европейските цифрови covid сертификати ще бъдат валидни до края на юни 2023 г. Това решение беше взето на скорошното заседание на Съвета на ЕС на 28 юни 2022 г., за да се предотврати прекъсването на отпускарския сезон, което не е лесно за страните от Шенген. Удостоверението от единична проба съдържа данни за ваксинация, както и за прекарани заболявания - при преболедувалите - и отрицателен резултат от направения тест след преболедуване.

От началото на ваксинационната кампания се издават европейски сертификати за ваксинация срещу коронавирус. Благодарение на въвеждането на електронен сертификат с данни за наличие на антитела срещу новия коронавирус, който е задължителен за гражданите на ЕС, беше възможно да се възстанови пътуването в рамките на Шенгенското пространство без риск от разпространение на вируса. Към юни 2022 г. сертификати са получили почти 2 милиарда души, които вече не е необходимо да се подлагат на задължителна карантина при преминаване на границата с държави, подкрепили инициативата.

Много, не само европейски страни, отменят карантинните мерки и ограниченията за влизане, приети по време на пандемията, но не изключват евентуалното им връщане. Според Our World in Data 4,84 милиарда са били напълно ваксинирани срещу COVID-19. Въпреки това по света все още се регистрират периодични изблици на инфекции и се откриват нови мутации на вируса с различна степен на резистентност към съществуващите ваксини. Следователно рискът от втори локдаун, макар и може би не в толкова голям мащаб, все още съществува.
 
Covid сертификат в Европейския съюз получават всички жители, които са напълно ваксинирани с одобрени лекарства. Към юни 2022 г. списъкът на одобрените ваксини в Гърция включва 5 проиводители:

  • Pfizer/BioNTech
  • Moderna
  • Johnson&Johnson
  • Novavax
  • Oxford/AstraZenec
Ваксинационната кампания в Гърция официално стартира на 28 декември 2020 г. Статистиката за ваксиниране срещу коронавирус към 27 юни 2021 г. показва следните данни: 7,6 милиона души са напълно ваксинирани в страната с две дози лекарства, което се равнява на почти 74% от населението. В Кипър 52% от жителите са завършили пълния курс на ваксинация, което също показва висока степен на безопасност за чужденците, пристигащи в страната. Както в Гърция, така и в Кипър, както и в други страни от ЕС, всеки, който има валиден сертификат за ваксинация срещу коронавирус, не подлежи на никакви ограничения, включително освобождаване от карантина при пристигане.

Абонамент за бюлетин