Чужденците отново започнаха активно да инвестират в недвижими имоти в Гърция: обемът на инвестициите се върна на нивата от 2019 г.

През първото тримесечие на 2022 г. чуждестранни инвеститори са инвестирали рекордните 374 милиона евро в недвижими имоти в Гърция. Според Bank of Greece Hellas е получила почти същия размер инвестиции преди три години през 2019 г. - преди пандемията и предизвиканата от нея криза, ключовата туристическа индустрия за страната.

Чуждестранната инвестиция в недвижими имоти в Гърция е един от начините за получаване на разрешение за пребиваване, а с това и възможност да живеете и пътувате свободно в страните от Европейския съюз в продължение на няколко години. Освен това чужденци, които са направили инвестиции в Гърция в рамките на определената от закона сума и са получили разрешение за пребиваване, могат впоследствие да кандидатстват за гражданство, което също е много привлекателно за тези, които искат да се преместят в страна с комфортен средиземноморски климат, с умерени данъци и добър стандарт на живот. Според статистиката за 2020-2021 г. интересът на инвеститорите към къщи и апартаменти на Балканите леко затихна, но през 2022 г., след премахването на ковид ограниченията, отново се повиши до нивото от 2019 г.

През първите три месеца на 2022 г. чужденци са закупили имоти в Гърция за 374 млн. евро, което е много повече от миналогодишните 214 млн. евро. В същото време дори 2021 г., която се смяташе за не най-успешната за гръцката икономика по отношение на приходите от чуждестранни инвеститори, донесе 1,17 милиарда евро печалби от недвижими имоти, което е почти 35% повече от постъпленията за хазната за целата 2020 г.

Нарастващият размер на инвестициите в недвижими имоти в Гърция ясно показва завръщането на чуждестранните купувачи на вътрешния пазар на Гърция. Показателят, публикуван от Bank of Greece за 1-вото тримесечие на 2022 г., е само с 18,7 милиона евро по-малко от същия период на 2019 г. - преди пандемията и локдауна. Съответно ръстът на инвестициите показва положителна динамика в развитието на икономиката на страната като цяло - възстановява се туристическият сектор, изграждат се нови и се укрепват съществуващите външноикономически връзки на местния бизнес.

В ситуация на увеличаване на притока на инвестиции в недвижими имоти отвън, интересно е, че пазарът расте въпреки намаляването на сделките от граждани на Руската федерация, страна, която преди беше един от трите най-динамични пазара за инвеститори. Също така, сред инвеститорите тази година няма китайски граждани, които представляват значителен дял от общия размер на инвестициите по програмата "Златна виза" за чуждестранни инвеститори.


 

Абонамент за бюлетин