7 факта в полза на частните инвестиции в гръцката икономика

Гърция не е само средиземноморски плажове и оригинална кухня с акцент върху пресни местни продукти. Все повече хора виждат инвестиционен потенциал в страната, наричана „люлката на цивилизацията“. Приходите от туризъм представляват около 20% от БВП на Гърция, а туристическият поток след дългата пандемия и предизвиканите от нея ограничения расте стабилно. Съответно инвестициите в балкански недвижими имоти днес ще се изплатят повече от веднъж в обозримо бъдеще и в дългосрочен план. Освен това някои държавни програми за чуждестранни инвеститори са почти най-лесният начин за граждани на неевропейски страни да влязат в Европейския съюз с право да правят бизнес, да работят и да пътуват без визи.
 
 
Специално за вас открихме, проверихме и събрахме в една статия няколко факта за Гърция, които не са известни на всички коренни жители на Елада. Важното е, че всеки един от фактите е безспорен аргумент в полза на туристическия и икономическия потенциал на страната.
 
1. Гърция приема до 16 милиона туристи годишно. Средиземно, Йонийско и Егейско море привличат посетители от цял свят. Фенове на гмуркане, плаж и дейности на открито, както и ценители на исторически и културни паметници, от които има огромен брой в страната, летят до Родос, Крит и Миконос.
 
2. 95% от гърците са грамотни и образовани, което говори за високо ниво на икономика и култура в страната. Също така нивото на култура на обществото се вижда в чистотата на улиците, добре поддържаните тревни площи, учтивостта на комуникацията между непознати.
 
3. Гърция е лидер по брой исторически и археологически музеи, а Атина официално се смята за един от най-старите градове в Европа. Всеки, който обича историята и оценява възможността да се докосне до обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, определено трябва да посети Гърция.
 
4. Средната продължителност на живота в Гърция е около 80 години. Страната е сред първите тридесет държави в света по отношение на продължителността на живота. Освен това има висок процент на столетниците, а повечето от възрастните хора са активни - климатът, кухнята и атмосферата на Средиземноморието са много благоприятни за това.
 
5. Не повече от 137 км от всяка точка на Гърция до морето. Интересното е, че недвижимите имоти в близост до брега са доста достъпни в сравнение с цените в други европейски страни с излаз на море.
 
6. Гърция произвежда най-малко 7% от световния мрамор, а Наксос е домът на най-голямото находище на шмиргел в света. Страната също така активно търгува с риба, маслини и зехтин.
 
7. Гръцкото данъчно облагане е организирано сравнително просто и предвид големия брой предимства за чуждестранни и местни инвеститори, може да се нарече и лоялно. Оттук и стабилно нарастващият поток от инвестиции в туризма в Гърция и местните недвижими имоти.

Абонамент за бюлетин