Приключи мащабната реконструкция на площад Синтагма

Жителите и гостите на гръцката столица отново могат да се насладят на разходка по долната част на площад Синтагма, който беше открит след мащабна реконструкция. Реновираната Атинска Синтагма стана по-удобна както за хора с увреждания, така и за родители с колички и други, които имат нужда от рампи и широки тротоари. Общо 1300 квадратни метра допълнително пространство бяха добавени към 2300 квадратни метра на долната част на Синтагма за комфортен престой.

През последните години не само Атина, но и цяла Гърция се трансформира и става все по-урбанизирана достъпна среда за всички без изключение. В същото време проектите, които се изпълняват, винаги предвиждат максимално запазване на историческите характеристики на териториите на страната с вековно наследство, в случая с площада - наследство на гръцкия крал Ото Баварски, както и опазване на природата, подобряване на екологичната обстановка. Работещите върху Синтагма успяха да запазят този деликатен баланс между история и модерност, урбанизъм и природа.

 
Планираните и изпълнени подобрения на площад Синтагма включват:
  • Разширяване на пешеходната зона пред ул. Ерму
  • Засаждане на дървета, които ще осигурят сенчести зони за подобряване на комфорта на почиващите, а също така ще помогнат за поддържане на качеството на въздуха в зоните, граничещи с пътя.
  • Реорганизация на пътното платно - намаляване на лентите за движение от шест на четири - за намаляване на автомобилния трафик, шума и замърсяването на въздуха от изгорелите газове.
  • Обособяване на бус лентата и разширяване на броя на автобусните спирки, което улеснява придвижването на гостите и жителите на града без собствен автомобил.
  • Монтаж на градско оборудване и малки архитектурни форми, по-специално обновяване на дъждовни канали, кошчета за отпадъци, инсталиране на две обществени чешми.
  • Дейности за подобряване на осветлението през нощта - 50 нови лампи не само по-ярки, но и много по-икономични от старите, което в дългосрочен план ще помогне на града да намали разходите и светлинното замърсяване.
  • Промяна на инфраструктурата в полза на адаптирането й за безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, трудноподвижни лица и гости на града.

    Източник: newsbomb.gr

Абонамент за бюлетин