Продажбите на недвижими имоти в Кипър чупят рекорди

През юли 2022 г. статистиката за продажбите на недвижими имоти в Кипър изненада и най-оптимистичните анализатори и инвеститори - ръстът на продажбите на годишна база достигна цифра от 41%. Най-вероятно такъв интерес е причинен от покачването на цените на строителните материали, увеличаването на ДДС върху жилищата в нови сгради, което се подготвя на законодателно ниво, и притока на купувачи от чужбина във връзка с премахване на ограниченията при коронавирус.

В цифри: През юли 2022 г. Кипърският поземлен отдел отчете регистрацията на 1218 сделки с недвижими имоти. Година по-рано - през юли 2021 г. - имотите, които смениха собственика си, бяха с 41% по-малко. Освен това данните на показателят за юли 2022 г. е официално признат за максимален за последните 14 години.

Повечето сделки с недвижими имоти се извършват в Лимасол, Пафос, Никозия и Ларнака, които са лидери по продажби на жилищни и търговски площи. Но Фамагуста все още изостава, това е единственият регион, където напоследък не е регистрирано значително увеличение на показателите.

Недвижими имоти в Кипър се купуват не само от кипърци. През юли 2022 г. Са извършени повече сделки с чужденци, отколкото година по-рано. Общо продажбите на граждани на други държави са се увеличили с 64% на годишна база. Що се отнася до вътрешния пазар, гражданите също са станали по-склонни да инвестират в недвижими имоти, поради което вътрешните продажби са се увеличили с 21% през юни спрямо юни 2021 г. Интересното е, че чужденците предпочитат Лимасол и Пафос, но недвижимите имоти в Пафос не са толкова популярни на вътрешния пазар.

Жители на трети страни, които не са част от Европейския съюз, все по-често се стремят да закупят имот в Кипър. И ако общия брой на продажбите на граждани на ЕС са се увеличили с 31% през юли 2022 г., то тези с жителите на трети страни с 103% повече през юли 2022 г., отколкото година по-рано.

Кипър е страна с висока степен на инвестиционна привлекателност, което се дължи на много фактори, наред с лоялното законодателство и икономическата стабилност. Правителството прилага много инициативи, насочени към привличане на външни инвеститори, а също така има нарастващо търсене на преместване и последващ скок в интереса към закупуване на кипърски имоти. Напълно възможно е благодарение на инициативата на кипърското правителство за опростяване на преместването от Руската федерация и Украйна рекордът скоро да бъде счупен до максимум чрез развитието на продажбите на недвижими имоти на чуждестранни компании и техните сътрудници.

Абонамент за бюлетин