Гърция достигна нивата от 2019 г. през август по отношение на броя на приетите туристи

През август 2022 г. гръцкият туризъм привлече почти същия брой хора, както през предпандемичната 2019 г. Почиващите почти не усетиха липсата на руснаци, а някои хотели и без тях бяха резервирани до края на сезона още в първите дни след тяхното отваряне. Представителят на гръцкия парламент Василис Кикилиас в свое скорошно интервю отбеляза, че през август е имало истински бум в местните курорти - всяка седмица през август милион или повече гости от цял свят идват в Гърция за почивка. От една страна, поради непрекъснато нарастващата популярност на курортите в Гърция, нейната инвестиционна привлекателност също нараства, от друга страна, страната може да се сблъска с такова негативно явление като „свръхтуризма“, което очевидно няма да бъде от полза.

„Свръхтуризмът“ е термин, който описва негативните последици от голям поток туристи към определена страна, град или местоположение. Твърде големият поток от тези, които искат да видят нещо ужасно популярно със собствените си очи, често води до влошаване на качеството на живот на местните жители, екологична и културна деградация.

Според гръцкото министерство на туризма страната е успяла да счупи рекордите от 2019 г. по отношение на приема на туристи още през юли. Посетителите често предпочитат курортите Ханя (Крит) и Родос. Туристите са предимно граждани на Великобритания и Германия.

През 2022 г. туристическият сезон в Гърция започна по-рано от обикновено, като правителството планира тази година той да продължи до по-късно от обичайното. Така например през лятото стартира мащабна рекламна кампания за популяризиране на зимните почивки в Гърция, насочена към европейските пенсионери. Основният конкурент на Гърция по отношение на пенсионерите от ЕС, които обичат да прекарват зимата на топло, е Турция, която често е по-скъпа дестинация. Тези, които искат да купят недвижими имоти в Гърция, също забелязват това - жилищата тук са по-достъпни, а данъчното облагане е по-лоялно, отколкото в Турция, което се дължи на желанието на властите да повишат инвестиционната привлекателност на страната.

 

Абонамент за бюлетин