Гръцката икономика ускорява растежа

Преките чуждестранни инвестиции в гръцки недвижими имоти през 2022 г. наваксаха по обем цифрите от 2019 г. и това не е единственият показател за растеж на икономиката на страната. Така още през първото тримесечие на 2022 г. UBS, швейцарски финансов холдинг, обяви промяна в прогнозираните показатели за БВП на Гърция към растеж. В същото време Министерството на финансите на страната съобщи, че бюджетният дефицит се е оказал значително по-нисък от заложения при приемането на основния финансов документ на страната.
 
В началото на 2022 г. UBS представи прогнози за растеж на гръцкия БВП от 4%. Но още през първата половина на годината холдингът преразгледа прогнозата си на фона на бързото възстановяване на туристическия сектор в Гърция - сега експертите очакват ръст до 5,7%. Именно туристическият сектор е един от основните източници на приходи за бюджета на страната. Поради факта, че още повече туристи са посетили страната през лятото на 2022 г., отколкото през предпандемичната 2019 г., Гърция ще може да ускори темпа на икономически растеж. Според анализаторите през този туристически сезон страната ще може да спечели повече от 20 милиарда евро в сектора на хотелиерството, докато през 2019 г. за същия период хазната се е попълнила само с 18 милиарда евро.
 
Търсенето в сектора на туризма и недвижимите имоти в Гърция не са единствените причини за ускорения икономически растеж на страната. Така първото, което ясно говори за по-високи от очакваните темпове на растеж на БВП, е скокът му със 7% на годишна база още в края на първото тримесечие. Също така през второто тримесечие Министерството на финансите отбеляза стабилизиране на данъчните приходи. През 2022 г. за първите две тримесечия на годината са платени данъци с 31% повече, отколкото за същия период на 2021 г. През същото тримесечие ръстът на приходите от туризъм спрямо 2021 г. е 330% на годишна база.
 
Както вътрешните, така и външните инвестиции в Гърция растат, пазарът се стабилизира, банките имат повече доверие в бизнеса и следователно възстановяват кредитирането. Разбира се, възстановяването на кредита не се случва без помощта на финансови инжекции от Фонда на ЕС за възстановяване и устойчивост. Въпреки това промените в данъчното законодателство и редица други фактори не можеха да не повлияят на прехода от стагнация към растеж.
 
Във всеки случай целевият бюджетен дефицит от 5,8 милиарда долара е много по-висок от действителния от 1,16 милиарда долара. С прости думи, за 7 месеца страната спечели повече и похарчи по-малко от планираното, което очевидно е в полза на икономическата й стабилността и отваря перспективи за по-нататъшен растеж.

Абонамент за бюлетин