ДДС върху новите сгради в Гърция няма да се прилага до края на 2024 г

ДДС върху новите сгради в Гърция няма да се прилага до края на 2024 г Въпреки скорошната пандемия, гръцката икономика забележимо се стабилизира през последните години. Правителството на страната успя да изведе страната от кризата чрез компетентна вътрешна политика, развитието на туристическия сектор, както и регулирането на данъците върху имотите в Гърция. И така, още през 2019 г., с решение на ръководството на страната, събирането на ДДС за нови недвижими имоти с разрешение за строеж, издадено след 1 януари 2006 г., беше спряно до 2023 г. Онзи ден в речта си на международното изложение в Солун , Кириакос Мицотакис обяви удължаване на данъчните облекчения с още една година - до края на 2024 г.
 
Каква е причината и какво дава данъчно облекчение на инвеститорите в новопостроени имоти.

През 2019 г., когато за първи път беше обявено спирането на събирането на ДДС върху новите сгради, премиерът на страната говори за важността на стъпката за развитието на строителната дейност и продажбата на имоти както на граждани, така и на чужденци. През 2019 г. гръцкият пазар на недвижими имоти показа ръст от 7,7%. До голяма степен благодарение на данъчните облекчения растежът продължи, макар и не без колебания на фона на световната икономическа ситуация през годините на пандемията и на фона на събитията от 2022 г.
 
Инвеститорите имат огромна полза, тъй като спестяват от разходите за придобиване на недвижими имоти в Гърция. И така, купувачът, независимо от държавата на данъчно пребиваване, при закупуване на недвижим имот в Република Гърция е длъжен да плати данък от 3,09% - за квадратен метър, чието разрешение за строеж е издадено преди 1 януари 2006 г. (или всяко имущество на вторичния пазар); или 24% (ДДС), ако разрешението за строеж е издадено след 1 януари 2006 г. и се придобива директно от строителя (тоест първична продажба). Като част от временното облекчение данъкът от 24% ДДС, няма да бъде изискуем за плащане до края на 2024 г., което значително ще намали данъчната тежест за купувачи на недвижими имоти. По този начин, купувайки какъвто и да е недвижим имот в Гърция, купувачът ще трябва да плати само данъка от 3,09%.
 
Оказва се, че след приемането на закона и удължаването му с една година от първоначално планирания срок покупката на нови имоти в Гърция да се увеличи. Това не е единственото данъчно облекчение, страната се развива активно по отношение на перспективите за инвестиции и затова правителството непрекъснато мисли за нови начини за привличане на пари в секторите на строителството и туризма на местната икономика. За 2022 г. има няколко програми, които позволяват на купувачите на жилища и търговски площи в Гърция да получат разрешение за пребиваване и редица други предимства.

 

 

Абонамент за бюлетин