Европейците започнаха да инвестират повече в гръцки недвижими имоти

Почти шест милиарда евро са инвестирани от чужденци в недвижими имоти в Гърция между 2017 и 2022 г. Само през първата половина на тази година страната е получила 788 милиона евро инвестиции от чуждестранни купувачи на жилищни и търговски имоти. Сред тези, които се интересуват от покупка на имоти в Гърция с цел инвестиция, преобладават гражданите на европейските страни. Те са привлечени от възможността да получават допълнителни доходи от наем. За граждани на страни извън Европейския съюз, от своя страна, мотивацията да инвестират в Гърция е възможността чрез инвестиция да получат разрешение за пребиваване по програмата Златна виза. Програмата е временно спряна за граждани на Руската федерация и граждани на Беларус.

Златната виза е истински магнит за чуждестранните инвеститори. Най-малкото, до голяма степен поради съществуването си по време на пандемията и в настоящата глобална политическа ситуация, търсенето на жилища в Гърция от жители на отделни страни надмина най-оптимистичните прогнози от последните години. В периода 2017-2021 г. гражданите на страни извън ЕС са похарчили 3,27 милиарда евро за инвестиции по прогрмата Златна виза. Европейците, които не са мотивирани от перспективите да получат разрешение за пребиваване в Гърция, са инвестирали само 1,85 милиарда евро през същия период.

През последните пет години възможността за покупка на имот в Гърция все по-често интересува жители на страни извън Европейския съюз, но през 2021 г. тенденцията се промени. Повече от четиридесет процента от инвестиращите в гръцки недвижими имоти през 2021 г. са европейци (473 милиона евро от общо 1,17 милиарда евро).

Според статистиката на централната банка на Гърция за периода 2017-2021 г. най-често имоти в страната са купували съседи от Кипър (466 млн. евро от общата сума), граждани на Германия (312 млн. евро от общата сума). ), Швейцария (€391 млн.), Франция (€80 млн.) и Великобритания (€176 млн. евро), 161 млн. евро - са инвестирани от израелци в апартаменти и къщи в Гърция.

Абонамент за бюлетин