Недвижими имоти в Пелопонес

Недвижими имоти в Пелопонес. Продажба и отдаване под наем на къщи, апартаменти, вили.

Полуостровът  Пелопонес  се намира в южната част на Гърция и е един от най-красивите райони на страната, чиято история е изпълнена с големи събития. Такова изобилие от исторически паметници, които се намират в непосредствена близост един до друг, няма да видите никъде другаде! Именно тук се развивали и процъфтявали легендарните древногръцки градове: Спарта и Пилос, Тиринт и Микена.Олимпийските игри също така започват своята история на Пелопонес  в  Олимпия. Тук прави първите стъпки на своят живот, богат на приключения и подвизи, извесвестният Херакъл.

Пелопонес е известен  не само с древните си забележителности , но и с прекрасната природа, мекия климат, нежното слънце, необичайната красота на плажовете и зелените склонове на планините. Струва си да посетите и малките градове и села, където все още е съхранен традиционния начин на живот.

В административно отношение полуострова е разделен на 7 части: Коринтия,  Аркадия, Ахая, Илия, Месиния, Лакония и Арголида.

Полуостровът е отделен от континента с Коринтски канал, грандиозен строеж на края на XIX век, свързващ Йонийското  и Егейското море. Наречен е така, защото на западния му край се намира древния град Коринт. Каналът позволява да се намали около 400 км път, по този начин се избягва обикалянето около целия Пелопонес.

В Коринт се намира курортният град Лутраки, широко известен с минералните си извори. Това е  зелен град с плажове, на които всяка година се присъждат  награди "Син флаг" на ЕС за тяхната чистота, с много развлекателни центрове (тук е един от най-големите казина в Европа), отлична инфраструктура, едно прекрасно място не само за отдих, но и за постоянно пребиваване. Лутраки особено привлича инвеститори, които искат да купят апартаментни комплекси и  хотели, разположени в непосредствена близост до минералните извори.

За сърцето на Пелопонес се счита Аркадия. Това е планински район с високи скали, гори. Тук ще намерите много средновековни градове и паметници. Плажовете са разположени в източната част на региона.

В северната част на Пелопонес се намира Ахаия или Ахая, със столица Патра, третият по големина град в Гърция след Атина и Солун, с население от 700 000 жители. Града Патра е  включен в задължителната  поклонническа програма за Гърция: тук се нахожда един от храмовете на православния свят - мощите на Свети Андрей и кръста, на който той е бил разпънат. Градът винаги е оживен, особено шумен се превръща в деня на Карнавала, който е  един от най-големите в Европа и се провежда всяка година преди началото на Великия пост.

На западния бряг на полуострова се намира област Елия, столицата  му е Пиргос. Най-посещаваното място тук са руините на Древната Олимпия - родното място на Олимпийските игри.  Именно върху руините на античното светилище преди началото на  Олимпийските игри  се провеждаше ритуал за запалване на олимпийския огън, който след това атлетите допринасяха до мястото, където се провеждаха игрите. Също така в района има 3 малки красиви езера с плажове: Агулинитса(Agoulinitsa), Мурия(Mouria) и Каяфа(Kaiafa) и 2 по-големи изкуствени езера в близост до градовете  Ладонас(Ladonas) и Пинеос(Pineos).

Месиния се намира в югозападната част на Пелопонес до административния център на града Каламата.  Една от най-атрактивните забележителности  на Пелопонес - крепостта Палеокастро, разположена в югозападната част на града Хора.

В южната част на Пелопонес  е областта Лакония с центъра на град Спарта, домът на най-безстрашните спартанци. Днес от знаменития град са съхранени единствено руините на акропола и гробницата на цар Леонид. Спарта е най-силната военна държава в Античната Гърция. За войната трябваше да се говори по военен начин: точно и кратко. Този начин на говорене и сега се използва и се нарича "локанизъм" - в името на областта Лакония, където са живеели спартанците. Най-известното локанично изречение е на спартанската майка, която  е изпращала сина си на война. Тя му е давала щита с думи: "С него или на него". С щита се връщали победителите, на щита донасяли умрелите.

Арголида - източен район на Пелопонес с административен център в град Нафплио, който след обявяването на независимостта за известно време (1828-34 град) е бил столица на Гърция. Днес Нафплион е един динамичен,  модерен, чист и спокоен град
 с пристанище в близост до Атина. Повдига  репутацията на града и един от неговите жители - Аристотел Онасис. Към североизток от Нафплио  са разположени руини Микен и древния театър Епидавър, където в античните времена са провеждали представления.

Прекрасен средиземноморски климат с топла зима и горещо лято, красив ландшафт, динамично развиващи се курортни центрове и велико историческо наследство представят прекрасно съчетание, привличащо към полуострова любителите на пътешествията, изискания отдих и, разбира се,  курортната недвижимост.

 

Абонамент за бюлетин