Допълнителна информация

Жилищни разходи

Жилищни разходи в Гърция от фирма Grekodom Development

Разходите свързани с поддръжката на имот в Гърция не сa големи, например:
-Данък на недвижими имоти
-Застраховка на имота
-Комунални разходи

1 Застрахователни такси.

Застраховането на имота в Гърция не е задължително.
Само ако обектът е закупен с ипотечен кредит, застраховката е задължителна в размера на ипотечния кредит. Годишните плащания по договора за застраховка на апартамент са около 350
Евро.
2. Комуналните разходи се заплащат според квадратурата. Приблизителните разходи за апартамент с площ 50 кв.м започват от 600 е
вро на година (когато използвате жилището целогодишно).
Таксата за извозване на отпадъците е включена в сметката за електричество.

Подробна информация

След като станете пълен собственик на имота ще имате следните сметки:

1.Общи такси за събиране на смет, почистване на входа, асансьора, ремонт на сградата и отоплението, ако е централизирано. Колкото са по-престижни районите и комплексите, толкова са по-големи и разходите. Естествено, когато си купите частен дом, тези разходи ще бъдат различни. Така, ако къщата се намира в комплекс, поддръжката й ще струва от 600 Евро на година (почистване и осветление на територията, почистване на басейн, градинарство и охрана).

2.Електричество: Сметката за ток идва веднъж на два месеца, а размерът се определя от електромер.

3.Водоснабдяване: Сметката за вода идва веднъж
на три месеца, плащането се определя от водомер.

Положителни аспекти на гръцкото законодателство

  • Заедно с жилището се регистрира и земята (парцел или земеделска земя).

  • Не се извършва контрол по отношение на произхода на чуждестранния капитал, т.е. дали е начислен и изплатен данъка в страната на произхода на капитала или не.

  • Получаване на виза за постоянно пребиваване, въз основа на вече подписаното частно споразумение от страните и след подписването на основния договор за покупко-продажба на имота. Възможност за получаване на разрешение за пребиваване, което е валидно за всички страни в Шенгенското пространство за купувача и неговото семейство.

  • Ниско данъчно облагане върху дарение и наследство.

  • Възможност за закупуване на недвижими имоти от чужденци, които не са граждани на Европейския съюз.

  • Жилищните сгради на територията на жилищен комплекс, спазват правила за поведение, които са официално регистрирани в имотния регистър.

Следва да се отбележи, че в Гърция се спазва жилищния кодекс, който е един от най-старите в света и гарантира застраховането и валидността на всяко подновяване на споразумението върху правата на собственост, който освен това е и държавен документ. Разпоредбите на европейското законодателство, действащи на територията на Гърция, осигуряват редица предимства за собствениците на недвижими имоти. (някои от които са споменати).

Абонамент за бюлетин