Гърция поставя нов рекорд по чуждестранни инвестиции в сектора на недвижимите имоти

Гърция постави рекорд за инвестиции в недвижими имоти през 2019 г., като чужденци инвестираха 1,45 милиарда евро в страната. През 2022 г. беше регистриран нов рекорд от 1,98 милиарда евро, почти 40% над предишния рекорд, като четвъртото тримесечие беше най-печелившо.
 
Годините на пандемия и локдаун не се оказаха най-печелившите за инвестиционния сектор в Гърция. Докато светът беше на пауза, мнозина не смееха да харчат пари за закупуване на дом в чужбина. Но през 2022 г. ситуацията се промени радикално; чуждестранните инвеститори са похарчили почти 2 милиарда евро за имоти в Гърция, което е с 68% повече от 2021 г.
 
Факт е, че обемът на инвестициите през годината можеше да бъде по-стабилен. Обявяването на промените в условията на програмата "Златна виза" имаше огромно въздействие, тъй като притокът на чужди пари в бюджета на страната се увеличи значително. През четвъртото тримесечие на 2022 г. чуждестранните инвестиции в гръцкия пазар на недвижими имоти възлизат на 698,5 милиона евро – 84% повече от съответния период на предходната година и почти толкова, колкото през първите три тримесечия на годината.
 
Няма публично достъпна информация колко хора решават да си купят апартамент в Гърция, за да се преместят и колко хора избират да го наемат за краткосрочни наеми. С всичките си предимства и търсенето на краткосрочни наеми в страна със силно присъствие в туристическата индустрия, "Златната виза" е решаващият фактор за рекордното увеличение на търсенето на недвижими имоти от чуждестранни граждани.
 
Също така рестартирането на икономиката след пандемията и едновременното експлозивно нарастване на търсенето на туристически дестинации повлияха на търсенето на недвижими имоти в Гърция. Относително ниските цени на жилищните имоти и постоянно растящите цени на краткосрочните наеми допринесоха за увеличаване на броя на хората, желаещи да инвестират в сектора на недвижимите имоти, не непременно за Златна виза, но и с цел инвестиция.

Абонамент за бюлетин