Цените на недвижимите имоти в Кипър продължават да растат

Данните, обявени от Централната банка на Кипър в края на 2021 г., ще зарадват собствениците на недвижими имоти на острова. Цените на имотите в Кипър са се повишили, на годишна база с 1,2%. Според експерти през 2021 г. пазарът на недвижими имоти в Кипър се е адаптирал към последиците от пандемията. Следователно трябва да очакваме по-нататъшен растеж на жилищата.

Централната банка на Кипър през 2021 г. регистрира увеличение на цените на жилищните имоти в републиката. Според данните от четвъртото тримесечие те се увеличават с 0,5%, а на годишна база с 1,2%. Според регулатора повишеното търсене на апартаменти е довело до такива резултати. Авторите на доклада предполагат, че държавната схема за субсидиране на лихвените проценти стимулира домакинствата да купуват апартаменти като първи дом. От друга страна, желанието на кипърците да имат собствени имоти се засилва от високите доходи от наем.
 
Цените на жилищата в Кипър нарастват неравномерно както през тримесечията, така и на годишна база. Така в Никозия и Лимасол те паднаха с 0,3% за тримесечие. През същия период имения във Фамагуста, Пафос и Ларнака поскъпват с 0,7%, 1,5% и 2,1%. На годишна база картината е различна. Къщите в Никозия и Фамагуста поевтиняват съответно с 1,2% и 0,7%. В Пафос цените се повишиха с 1%, а в Ларнака и Лимасол - с рекордните 2,9% в сравнение с други региони.

Цените на апартаментите потвърждават валидността на предположението на Централната банка: те са нараснали навсякъде с изключение на Фамагуста. Тук, според резултатите от четвъртото тримесечие, цената на апартаментите намалява с 0,2%. Но дори във Фамагуста на годишна база цените показаха ръст от 4,9%. Във всички останали региони цените на апартаментите постоянно нарастват както на тримесечия, така и на годишна база. Така в Пафос цените се повишават съответно с 1,7% и 3,6%, в Лимасол - с 0,8% и 3,9%, в Никозия - с 0,7% и 2,4%, в Ларнака - с 0,7% и 5,5%.
 
Централната банка свързва увеличението на цената на апартаментите и частните къщи с повишеното търсене. Кипърците активно започнаха да придобиват недвижими имоти и това тласна цените нагоре. Чужденците все още не оказват силно влияние върху пазара на недвижими имоти, демонстрирайки стабилно търсене. Някои експерти смятат, че премахването на програмата за гражданство чрез инвестиции е увеличило фокуса им върху достъпните жилища.

Абонамент за бюлетин