Наемането на имоти в Кипър става все по-скъпо

Според независимата компания WiRE жилищата под наем в Кипър продължават да поскъпват. През октомври-декември миналата година наемът за частни къщи се е увеличил с 1,7%, а за апартаменти - с 1%. През този период обаче беше изгодно да се отдават под наем търговски площи: средните цени намаляха с 1,3% за складове и с 1,4% за офиси. Наемите на недвижими имоти за отдих също са се увеличили: увеличението е съответно 1,5% и 2% за апартаменти и частни къщи.

Главният изпълнителен директор на WiRE Павлос Лоизу отбелязва, че инвеститорите искат да печелят повече, като се има предвид, че достъпните ипотеки, стабилният пазар на труда и отложеното търсене на имоти в Кипър са основните стимули на пазара през последните години. Що се отнася до търговските имоти, намалението на цените се случи поради прехвърлянето на основните дейности от магазини – онлайн. Друг фактор е откриването на големи търговски центрове в Ларнака и Никозия, както и преструктурирането на банковите институции, които намаляват броя на клоновете и наемат по-малко служители. Сферата на дейност на фирма WiRE е консултантски услуги и управление на недвижими имоти.
 
Говорейки за годишни показателите, тук тенденциите на растеж остават в съотношение 2% за апартаменти, 0,4% за домакинства, 0,9% за ваканционни имоти. Ставките за наем на търговски площи намаляват за годината с 5,5%, офиси - с 6,7%, складове - с 3,2%, пансиони - с 1,4%.

Увеличението на наемните цени е особено забележимо в Ларнака. Тук наемните ставки за ваканционни апартаменти за октомври-декември са се увеличили с 6,3% спрямо юли-септември 2021 г.
 
 
 
Има новини за тези, които искат да си купят имот в Кипър. Цената на апартаментите през четвъртото тримесечие се увеличава с 1,4%, а на частните домакинства - с 0,5% спрямо предходния период. Цената на търговските площи намалява с 0,5%, за складовете - с 2%, а за офисите в бизнес центровете - с 0,3%. Купувачите на ваканционни апартаменти ще трябва да платят с 1% повече, отколкото през юли-септември. Цената на туристическите жилища спадна леко: разликата с предходния период е 0,1%.

Увеличението на цените на недвижимите имоти за годината е 2,2% за апартаментите и 0,7% за ваканционните апартаменти. Частните къщи и пансионите поевтиняват спрямо 2020 г. съответно с 0,5% и 3,7%. Поевтиняват офиси (-2.1%), търговски обекти (-3.4%), складови 
помещения (-4.5%).

Има няколко причини, поради които недвижимите имоти в Кипър стават по-скъпи: увеличението на разходите за строителни и довършителни материали, както и повишеното търсене на жилища от купувачи, включително от други страни.

Абонамент за бюлетин