Откриха склуптури на Аполон и Артемида от I-ви век !

Отлично съхранени скулптури на Аполон и Артемида са открити при разкопки на остров Крит, съобщава гръцкото министерство на културата.


 

Находките са направени при разкопки на древния град Аптера в района на Ираклион. Археолозите извадили от земята две неголеми скулптури, изобразяващи древногръцките богове Артемида и Аполон.

 

Първата е изработена от бронз, втората – от мрамор.

Вероятно те са украсявали една от вилите. Височината им с пиедестала е около 54 сантиметра , а без него – 35 сантиметра.


Учените наричат находките уникални, не само заради компактния им размер. Те са поразени от прекрасното състояние на скулптурите, които датират към втората половина на I век от н.е. В едната си ръка Артемида държи лък, археолозите са впечатлени и от съхранения бял материал, използван за изпълнение на ретината на богинята на лова.

Скулптурата на Аполон също е изключително добре съхранена. В нейната основа са намерени следи от червена боя. Учените смятат, че скулптурите са изработени извън пределите на Крит и са донесени на острова за използване в домашен храм. Освен това подобни предмети в тези времена са били лукс.

Абонамент за бюлетин