Атина скоро ще промени външния си вид: грандиозен план за преустройство на гръцката столица

“Великият пешеходен път” или “Големата разходка” е името на мащабен проект, който трансформира централната част на Атина. Използвайки 6,8 км пешеходни маршрути, той ще обедини всички исторически райони на гръцката столица, забележителностите и световноизвестните археологически обекти на града.

Списъкът на планираните дейности обхваща следните места.

Площад Омония

Площадът бе завършен първи. Наскоро се проведе представяне на реконструирания му, като главния фонтан беше черешката на тортата.

Улици Panepistimiou – Patision

На улицата Panepistimiou към момента има шест ленти за движение. Според проекта за трансформация се предвижда три от тях да бъдат разпределени в пешеходната зона. Предвижда се и озеленяване и декориране на съоръжението. В резултат на гореспоменатата улица, освен пешеходната зона, ще има велоалея, автобусна лента и две ленти за автомобили.

Улица Patision (28 октомври) също се реконструира, за да се отдели пешеходен маршрут до значителна забележителност на града - Националния археологически музей.

Ул. Василисис Олгас

Предвижда се Запейонът да има връзка с Храмът на Зевс Олимпийски, а улица Дионисиу Ареопагиту - с Панатинайският стадион, както и с хълма Ардитос.

Площад Синтагма

В самото сърце на столицата, тротоари по ул. Phillinonon.

Театрален площад, Правосъдие и Корай

Плановете на атинската администрация включват и реконструкцията на още три площада. Това ще подейства като катализатор за подобряване на зоните, които са непосредствено до тях.

Керамикос - Академия Платон

Като част от плана ще се появи пешеходен маршрут в града между Академия Платон и древния квартал Керамикос.
Отделни улици и по-конкретно Ирод, Атина-Ерму, Атика, район Плака (кръстовището на Монастираки с Дионисиу Ареопагитоу и ул. Тесио), Митрополеос ще бъдат без автомобили, като по този начин ще има улици, където е възможна само пешеходната циркулация. Тук ще бъде включен и „Търговския триъгълник“.

Като част от проекта за преустройство, гръцкото правителство планира да забрани транспорта в историческия център на Атина, за период от шест месеца. Изключение ще има за постоянните жители на района, които се движат с кола, както и за предоставянето на необходимите услуги.
Трябва да се отбележи, че тази промяна на облика на гръцката столица ще бъде най-голямата от края на миналото десетилетие.

 

Source: http://megalosperipatos.cityofathens.gr/

Абонамент за бюлетин