Volkswagen е на път да завладее цял гръцки остров

Гърция и производителят на автомобили от Германия си сътрудничат при внос на екотуризъм в страната. Планът е да се създадат електрически превозни средства на остров Астипалая.

Астипалая - островът на бъдещето

Въпреки утопичния смисъл на подобно изявление, гръцките власти вече са разработили много специфичен план. Остров Астипалая е избран за място за внос на екологични технологии, а немската автомобилна компания Volkswagen отговаря за техническата част на плана. Партньорският договор е подписан на 4 ноември.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис спомена, че „планът е амбициозен“, докато заместник-министърът на външните работи на Гърция Константинос Фрагкогианис заяви, че правителството се стреми да „подобри ежедневието на жителите на острова“ по този начин.
Изпълнителният директор на Volkswagen Хърбърт Дийс подчерта, че проектът е уникален и до няколко години ще видим бъдещето чрез примера на остров Астипалая.

Съвместни опити

Островът има около 1300 жители и приблизително същия брой хора карат автомобили с двигатели с вътрешно горене. Както изглежда, колите ще бъдат заменени от 1000 електрически автомобила Volkswagen ID.3. Както е проектиран от Хърбърт Дийс, този модел ще бъде новият „популярен електрически автомобил“ заедно с ID.4 SUV.
Холдингът Volkswagen AG проучва вариант за предоставяне на жителите на острова възможността да купуват автомобили с отстъпка. Първият етап от проекта ще струва приблизително 3 милиона евро, докато с течение на времето инвестицията ще се увеличи до 10 милиона. Парите ще бъдат на разположение и за изграждане на инфраструктура за зареждане на целия остров.
В същото време гръцките власти планират да дадат безвъзмездни средства от 12 хиляди евро за закупуване на електрически превозни средства. Освен това държавните инвестиции ще възлизат на приблизително 10 милиона.

Електрически превозни средства за всички

Електрическите превозни средства ще се използват не само от жителите, но и за коли под наем на острова. По-конкретно, наемането на електрически скутери и електрически кънки е планирано от компанията SEAT (дъщерно дружество на Volkswagen). Екологичните автомобили ще се използват с течение на времето от полицаи и санитарни служители.
Остров Астипалая ще бъде поле за експерименти не само за Volkswagen, но и за Гърция. Компанията ще се възползва от рекламата а гръцкото правителство ще декларира, че Гърция е пионер в екотуризма.


@Volkswagen AG

Абонамент за бюлетин