Гръцкият пазар на недвижими имоти не е засегнат от пандемията

Гръцкият пазар на недвижими имоти не е засегнат от пандемията

Статистическите данни за гръцкия пазар на недвижими имоти за първото тримесечие на текущата година показват, че цените на апартаментите в новопостроените сгради са се увеличили (на годишна база) с 1,85%, а цени на апартаментите на вторичния пазар са се увеличили на 2,25%.

Статистика за увеличение на цените на апартаменти в новопостроени сгради за регион на Атина

Най-значителното увеличение в цените на новите жилища, както и преди пандемията, беше потвърдено от специалисти в столицата на страната Атина. Анализирани са статистически данни от петте основни района на града: Ампелокипой, Маруси, Палайо Фалиро, Перистери и Холаргос. Стана очевидно, че най-същественото увеличение на цените сред тези райони на града е регистрирано в Перистери, западното предградие на Атина, където цените на имотите се увеличават с 2,77%. За сравнение: в Маруси цените на апартаментите се е увеличила с 2,5%, в района на Ампелокипой с 1,9%, в Палайо Фалиро с 1,23% и в Холаргос с 0,9%.

Увеличението на цените на апартаментите на „Вторичен пазар” на недвижими имоти в Атина

A study conducted by employees of “Geoaxis” indicated that during the first trimester of the current year, the apartment cost in multistory buildings which were constructed 15 years before, viz. before 2006, has also increased. The most significant rise of apartment costs was noted in Cholargos area, per 4,5, where the price per square meter amounts to 1370 euro. The price per square meter in apartments of Palaio Faliro has increased slightly less, per 4% or up to 1125 euro, while in Peristeri per 1,55% or up to 910 euro.
Проучване, проведено от служители на „Geoaxis“, показва, че през първото тримесечие на текущата година цените на апартаментите в многоетажни сгради, построени преди 15 години, т.е. преди 2006 г. също са се увеличили. Най-значителен ръст на цаните на апартаменти е отбелязан в района Cholargos - 4,5% където цените за квадратен метър възлизат на 1370 евро. Цената на квадратен метър в апартаменти на Палайо Фалиро се е увеличила малко по-малко, с 4% или до 1125 евро, докато в Перистери с 1,55% или до 910 евро.

Доклад от експертите

 

Geoaxis публикува доклад от основателя и главен изпълнителен директор на компанията, Giannis Xylas, който подкрепя тезата, че пазарът на имоти в Гърция (използвайки за пример Атина) проявява значителна толерантност. Странното е, че пандемията не оказа отрицателен ефект. След стабилизирането на цените през миналата година, през тази година се наблюдава постоянно нарастваща тенденция на цените на жилищата. Освен това средното съотношение на това увеличение вече е над 2%.
Експертът е убеден, че възстановяването, забелязано тази година, и известно увеличение на цената на апартаментите ще продължи с по-бързи темпове, особено при апартаментите под наем и жилищните площи в стари сгради, които се намират на задоволително разстояние от центъра на градовете.

Абонамент за бюлетин