В Гърция се суспендира плащането на ДДС върху недвижими имоти

Гръцкото министерство на финансите одобри тригодишно суспендиране на ДДС върху недвижимите имоти. Това е много важно решение за основния пазар. Заместник-министърът на финансите подписа наредба, обясняваща процедурата за временното преустановяването на начисляване на ДДС.

Цел на суспендирането

Министерството на финансите на Гърция реши да промени процедурата по плащането на ДДС (ФПА) върху недвижими имоти, за да стимулира пазара и да даде предимство на собствениците на малки и средни недвижими обекти. Суспендирането, в комбинация с намалениято на имотния данък (ENFIA) и поощрението към модернизиране на строежите ще доведат, според отговорното министерство, до обновяване на строителната индустрия.
Вследствие на тази разпоредба се очаква значително нарастване на обема на покупко-продажби на недвижими имоти, които ще бъдат облагани само с данък по прехвърляне на собствеността (ΦΜΑ), възлизащ на 3,09% от стройността на имота.

Намаление на имотния данък (ENFIA)

Правителството на Кириакос Мицотакис преразгледа данъците върху собствеността в Гърция. Една от първите стъпки е намаляване на имотния данък ENFIA - тази година се планира да намалят ставката с 10%. Миналата година Министерството на финансите реши да намали данъка върху недвижимите имоти с 22%. Но тази инициатива не се подкрепя от много експерти, защото са сигурни, че намаляването на данъчната тежест ще доведе до намаляване на приходите в държавния бюджет.
Според закона, собствениците на имоти трябва да плащат ENFIA на пет равни вноски. Например миналата година първото плащане трябваше да се извърши не по-късно от септември, а последното (5-то) - през януари на текущата година. Намаляването на данъка върху недвижимите имоти се отнася за стотици хиляди собственици. Правителството увеличи ENFIA по време на кризата, но сега икономическата ситуация в страната се стабилизира, така че властите се опитват да намалят данъчната тежест.

Подем на строителството в Гърция

На фона на подобряване на икономическата ситуация в страната предприемачите се активизират и националният строителен пазар се засилва. Aтика се развива особено динамично - в този регион са издадени огромен брой разрешителни за изграждане на жилищни сгради. Насърчена е дейността на строителните предприемачите поради засиленото търсене на гръцки недвижими имоти от чуждестранни инвеститори. Първо, те искат да получат разрешение за пребиваване в страната като бонус към недвижимия имоти и второ, те искат бързо да придобият жилищни или бизнес обекти, тъй като цената на квадратен метър на гръцките недвижими имоти нараства бързо.
Според агенцията ELSTAT за строителство в Атика са отпуснати 200% повече пространство от предвиденото и са издадени 17% повече разрешитени за строителство. Това увеличение на темповете на строителство в Атика притеснява Федерацията на гръцките строители. Бумът в строителството може да доведе до пренасищане на пазара, а то от своя страна - да намали цените.

Абонамент за бюлетин