Експерт: Пандемията няма да причини сериозна корекция на цените на имотите в Гърция

Сериозна корекция на цените на имотите в Гърция няма да настъпи заради пандемията, възможни са леки понижения заради по-краткия летен сезон. Това каза Веселин Маринов от агенция Grekodom Development, в предаването “ИмоТиТе” с водещ Христо Николов. 

“Ситуацията на имотния пазар в Гърция за момента е спокойна, няма големи сътресения”, посочи Маринов. Той отбеляза, че кризата все пак дава отражението си и то е по отношение на сделките с чуждестранни граждани, които са във фаза на изчакване заради мерките срещу коронавируса. 

“За момента няма официална статистика, но спадът на сделките е минимум 30-40%. В месеците преди кризата имаше обаче 10-процентен ръст на годишна база на сделките, което предполага бързо възстановяване”, коментира Маринов.

Той посочи, че активността на чужденци варира в отделните региони на страната.

“В Атина например най-активни са китайците, в Северна Гърция - българите, сърбите и руснаците”, каза още Маринов. 

По негови думу средната цена на имотите в Северна Гърция е 1200 евро за кв. м, като тези на първа линия в близост до плажа в Солун започват от 5 хиляди евро за кв. м. 

“На Халкидики цената на къщите на първа линия е около 3 хиляди евро за кв. м”. 

Маринов отбеляза още, че по отношение на търсенето на луксозни имоти на острови като Санторини и Миконос кризата няма влияние.

“Като цяло пазарът там е много малък, има много малко имоти, а цените им са седемцифрени”, разказа гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.

(Source) https://www.bloombergtv.bg/a/43-imotite/78499-ekspert-seriozna-korektsiya-na-tsenite-na-imotite-v-gartsiya-nyama-da-ima-zaradi-pandemiyata 

Абонамент за бюлетин