Недвижими имоти: Шестте промени за собствениците, които се очакват през есента

Нов модел за удължаване на „намалените“ наеми, който е придружен от данъчен бонус за собствениците на имоти, които доброволно намаляват наема си върху търговски имоти; актуализиране всички договори за наем; нова кадастрална стойност в 10500 области на цялата страна и разширяването им в поне още 3000 нови области; намаляването на единния данък върху недвижимите имоти (ENFIA) за 2021 г., както и електронното изпълнение на сделки чрез нотариус за пререгистрация на собственост, прехвърляне на собственост от родители и дарения на автомобили, представляват нов сценарий в областта на недвижимите имотите и данъците от есента, с цел облекчаване на сектора.

Според данните правителственият финансов отдел е разработил система, която ще бъде приложена в подкрепа на задължителните намаления на наемите с до 40% за индустриите, най-силно засегнати от коронавирусната криза, като туризма и кетъринга. В същото време се подготвят данъчни облекчения за собствениците на имоти, които в съгласие със своите наематели ще намалят наема с до 40%. До края на годината оценителите на недвижими имоти се очаква да възобновят работата си по определяне на новата кадастрална стойност на имотите, която ще бъде активирана през лятото на 2021 година. Веднага след края на пандемията правителството ще започне ново намаление на единния данък върху собствеността (ENFIA) със средно 8-10%. Това беше планирано за текущата година, но поради избухването на коронавируса Министерството на финансите трябваше да отложи тази промяна до по-добри времена.


По-конкретно, новата среда, която възниква за собствениците на недвижими имоти, се състои от следните промени:

1. Наеми


Министерството на финансите подготвя нова система за поддържане на намалените наеми, тъй като задължителното намаляване на наемите с 40% в секторите за обществено хранене, туризъм, транспорт, култура и спорт изтече на 31 август. За секторите, които са най-засегнати от кризата с коронавирус, а именно туризъм и кетъринг, и евентуално други сектори, разширяването на това споразумение ще бъде задължително. По време на задължителното намаляване на наема, собствениците на имоти имат право на възстановяване на данък в размер на 30% от загубените си доходи.

„Искаме задължителното намаляване на наемите да не продължи дълго“, казва Христос Стайкурас, отбелязвайки, че правителството се насочва към „смесена“ система от задължителни и доброволни намаления на наемите в определени сектори. Тази мярка ще се отнася до отдаването под наем на търговски имоти, а не на жилищни, и по-специално се разглежда в случаите, когато има споразумение между наемодатели и наематели, с цел мотивиране на наемодателите да започнат да намаляват наемите. Според информацията наемодателите, които се споразумеят за намаляване на наема с наемателите си, ще получат данъчно облекчение. Процентът на отстъпката ще зависи от разликата в наема, която се договаря между наемодатели и наематели. Отбелязва се, че Националната федерация на гръцките собствениците на недвижими имоти (POMIDA) предлага да се премахне изцяло задължителното 40% намаление на наема, което е валидно днес и до края на август в областта на кетъринга, туризма, културата, спорта и транспорта, и да продължи да подкрепя възстановяването на данъци в размер на 30% отстъпка от пропуснати доходи за собствениците и наемателите, които доброволно се съгласяват на отстъпка до 40%.

 

2. Договори за наем

Данъкоплатците, отдаващи под наем недвижими имоти, трябва да подадат декларация за валидни и изтекли договори за наем чрез портала на Независимия орган за приходите (AADE) до 30 септември 2020 г., като първо декларират договор за наем, който се е състоял преди 2014 г. и никога не е бил деклариран. Декларациите се подават без санкции.

 

3. Кадастрална стойност

Избухването на коронавируса спря процеса по промяна на кадастралната стойност на имотите, започнат от Министерството на финансите в началото на годината с помощта на оценители на недвижими имоти. Следващата година, в зависимост от развитието на събитията на фронта на пандемията, ще бъде стартиран план за приравняване на кадастралната стойност с търговските цени. Частните оценители ще трябва да преразгледат цените в много части на страната, тъй като пандемията е преобърнала картата на имотите, изтласквайки стойностите на имотите на по-ниски нива. Докладите, които ще бъдат предоставени от оценителите за новата кадастрална стойност в повече от 10 000 области на страната, не задължават финансовото управление. Предложенията ще бъдат филтрирани от специална работна група, създадена към Министерството на финансите. Новите цени ще важат за изчисляване на единния данък върху собствеността (ENFIA) за 2021 г., а от 1 януари 2022 г. - за пререгистрация на недвижими имоти.

 

4. Цени по зони

Очаква се ценовите зони да бъдат въведени за първи път в поне 3000 области в цялата страна, които за първи път ще станат част от системата за кадастрална стойност. По принцип това са зони, които са застроени с жилищни и туристически недвижими имоти, но се разглеждат от данъчните власти като зони извън генералния план и селище, тоест с ниска цена на парцелите. С включването им в кадастралната система облагаемият материал ще бъде значително увеличен и ще има фискално пространство, което до голяма степен да покрие разликата в единния данък върху собствеността (ENFIA).

 

5. Данък върху недвижими имоти (ΕΝFΙΑ) за 2021г

Очаква се следващото лято да бъде направено ново намаление на данъка върху недвижимите имоти с 8% -10% (ENFIA), съчетано с нова кадастрална стойност, която беше планирана за текущата година, но беше отложена поради пандемията. Очаква се също така, че новото намаление на единния данък върху недвижимите имоти (ENFIA) ще премахне данъчната тежест, която ще възникне в резултат на увеличаването на кадастралната стойност на недвижимите имоти в много региони на страната, където разликата между сумите, взети предвид от данъчната служба и кадастралната стойност, остава доста голяма дори след ревизията на кадастралната стоиност през юни 2018 г. Във всеки случай ключова роля по отношение размера на данъка на недвижимите имоти през следващата година ще играят новите цени по зони. Тежест очакват данъкоплатците, които притежават недвижими имоти в елитните райони, а именно островите и туристическите райони, които за първи път ще бъдат включени в кадастралната система. Това са предимно данъкоплатци, които притежават скъпи недвижими имоти, които в момента се намират на Миконос, Санторини, Корфу, както и в скъпи райони на Атика, които са почти необлагаеми, и за които се плащат същите данъци върху имуществото (ENFIA) като тези за апартаменти в Калитея.

 

6. Електронни сделки за пререгистрация на недвижими имоти

След като Независимият орган за държавните приходите (AADE) премахна опашките, които се образуваха в данъчната служба при пререгистрация на недвижим имот, като направи възможно подаването на декларации до данъчната служба по имейл, куриер или препоръчана поща, следващата стъпка ще бъде предприета през 2021 г. Всички видове пререгистрация на недвижими имоти ще се извършват под формата на електронни сделки, извършвани в нотариална кантора, с подаване на данъчни декларации за пререгистрация изцяло в цифров формат.

Абонамент за бюлетин