4 причини за инвестиране в Гърция в момента

1. Придобиване на разрешение за пребиваване в Гърция
 
Получаването на разрешение за пребиваване в рамките на ЕС не е лесна задача, но всяка държава има специфични условия, при които тази процедура може да бъде ускорена. Най-атрактивният избор са инвестициите в Гърция, които позволяват разрешаването на въпроса за имиграцията, тъй като Гърция се счита за много привлекателно място за постоянно пребиваване.
 
Придобиването на разрешение за пребиваване в Гърция е възможно при условие да се инвестират най-малко 250 хиляди евро в икономиката на страната. Всичко, което трябва да направите, е да закупите (един или повече) имоти в Гърция за гореспоменатата сума, да съберете необходимия пакет документи и да подадете заявление за разрешение за пребиваване. Условията за придобиване на разрешение за пребиваване са значително намалени в контекста на схемата за златни визи в Гърция.
 
Неговите предимства:
  • предоставяне на разрешение за пребиваване за 5 години;
  • автоматично предоставяне на разрешение за пребиваване на деца под 21 години и родители на инвеститорите;
  • няма задължение за пребиваване в страната;
След петгодишния период разрешението за пребиваване може да бъде подновено, при условие че имотът остава собственост на инвеститора. Покупката на имот в Гърция от 250 000 € и повече е едно от най-ниските финансови условия в Европейския съюз за придобиване на разрешение за пребиваване. Например в Испания или Португалия разрешението за пребиваване се издава след инвестиция от 500 хиляди евро за икономиката на страната, докато в Кипър тази граница е 300 хиляди.
 
Сумата на инвестицията е по-ниска в сравнение с други страни
 


2. Много интересни инвестиционни програми
 
В момента има много инвестиционни предложения – цели сгради за реновиране в Атина и Солун. Най-добрият вариант днес биха били дългосрочните инвестиции, например такива в проекти в строеж или за реновиране, които ще започнат да носят печалба след тяхното приключване, кото така ще осигурят стабилен доход. Сгради или цели етажи в сгради в центъра на главните градове представляват голям интерес, тъй като търсенето на дългосрочни наеми остава голямо. Цените за този вид наеми остават на високи нива.
 
Особено интересни в момента са предложенията за инвестиции в хотелиерството. Това важи за развитите туристически райони на Гърция - Халкидики, Крит, Корфу. Инвестицията в хотелиерството е най-характерният пример за печеливш бизнес на гръцкия пазар.
 
Може да се извлече печалба от управлението на хотел, както и от по-нататъшната му препродажба. Много от хотелите са получили финансова подкрепа от държавата тази година, поради ситуацията с Covid-19 и следователно продължават да работят. Значително намаление на цените не се случи, но пък се появиха интересни оферти. До 2021 г. в Гърция се очаква възстановяване на туристическата индустрия, което в момента прави възможно придобиването на имот с бъдещ потенциал за печалба.
 
3. Данъчни ползи от покупката и притежаването на имоти (отмяна на ДДС / намаляване на ENFIA)
 
 
През 2020 г. гръцкото министерство на финансите одобри тригодишен гратисен период за сделките с първичните имоти с ДДС (24%).
Гръцкото министерство на финансите реши да пристъпи към промяна на процедурата за депозиране на ДДС за имоти, за да съживи пазара и да предостави решаващи ползи за собствениците на дребни и средни имоти.
 
Физическите лица и компаниите, които притежават собственост в Гърция, са задължени да плащат Единния данък върху недвижимите имоти (ENFIA). Изчисляването се извършва според пазарната стойност на имота, местоположението му, броя на етажите, възрастта на сградата и фасадното състояние. На 21 юли 2020 г. гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви незабавно намаляване на данъка ENFIA с 22%, за да го намали допълнително с 30% до края на 2021 г.
 
Всички промени, заедно с намаляването на данъка ENFIA и създаването на мотиви за модернизация на сградите, ще доведат, според министерството, до модернизация на строителния сектор.
 
4. Спиране на данъка върху капиталовата печалба
 
Продажбата на жилища и апартаменти е печеливш бизнес и затова Гърция е установила данък върху капиталовата печалба. Но до края на 2022 г. той ще бъде спрян. Според измененията на действащото законодателство два имота могат да бъдат продадени без плащане на този специфичен данък, ако е в рамките на две години. Ако се сключат трета и допълнителни сделки, това се счита за стопанска дейност и е включен данъкът върху капиталовата печалба.
 
Ето защо, ако ви предстои да инвестирате в Гърция, направете го сега, когато страната е създала най-благоприятните условия за привличане на чуждестранен капитал.

Абонамент за бюлетин