Увеличение на цените на имотите в Гърция

Пандемията от коронавирус със сигурност е създала специфична криза на гръцкия пазар на имоти, но това се отнася най-вече за сектора на наемите. Всички заинтересувани от покупка на недвижим имот в Гърция, трябва да имат предвид, че цените на пазара не са намалели, а продължават да се увеличават активно.

Информацията, получена от статистическия отдел на Националната банка на Гърция, показва, че цените на апартаментите в страната са се увеличили средно с 3,2% в сравнение със същия период на 2019 г. От началото на 2020 г. стойността на жилищните имоти в Гърция се е увеличила средно с повече от 4,5%. Това се случва, въпреки че през 2019 г. цените имаха ръст с 7,2% спрямо 2018 г.

За периода от юли до септември 2020 г. цените на имотите в нови сгради (сгради, построени през последните 5 години) са се увеличили с 4,2% в сравнение със същия период на 2019 г. Вторичният пазар показва среден ръст с 2,6%. За сравнение: през изминалата 2019 година увеличението на цените на апартаментите ново строителство е 7,7%, а за по-старите сгради (построени преди 2015 г.) е 6,9%.

Данни за различните области на страната

Ако се разгледа картата подробно, ще се забележи високия скок в цените на имотите около Атина. Само през последното тримесечие на текущата година цените за квадратен метър са се увеличили с 5,6%. Увеличението на цените в Солун е малко по-ниско - само с 4,3%. В по-малко популярните райони цените на жилищата нарастват значително по-малко – увеличението е със средно 1,5%.
В някой от малките градове на Гърция може да се закупят имоти дори с намалени цени, въпреки че те са незначителни, с около 0,3%.

През 2019 г., в сравнение с данните за 2018 г., следните области са имали следните увеличения:

• Атина - 10,5%
• Солун - на 6,9%
• Други курортни зони - на 4,5%
• Малки градове - на 3,7%

Средното годишно покачване на продажните цени на жилищните имоти в момента е 7,4%. Средното тримесечно увеличение на цените за третото тримесечие на 2020 г. (в сравнение с 2019 г.) остава непроменено спрямо третото тримесечие на 2019 г. (в сравнение с 2018 г.) и достига 3,4%.

Данните показват, че инвестициите в жилищни имоти в Гърция продължават да бъдат от полезрението на инвеститорите и на чуждениците, които възнамеряват да придобият имот в една от страните членки на ЕС.

Абонамент за бюлетин