Ново международно летище в Солун "Македония"

Новото международно летище „Македония“ в Солун беше завършено в началото на Февруари. В контекста на ремонта на летището е издигната нова сграда с обща площ от 34,1 хиляди кв.м., като са създадени допълнителни входове и са реновирани съществуващи конструкции.

Новото летище в Солун е почти двойно по-голямо от предишното.
В допълнение летището:

  • Придоби две нови терминала, които са свързани със специален мост
  • Добавени са зони за чекиране
  • Оборудван е с двойни врати
  • Оборудван е с модерни системи за сигурност
  • Има модерен външен и интериорен дизайн

Подобрената инфраструктура предлага допълнителен лукс на туристите, като летището вече може да приема повече чуждестранни посетители, които ще се чувстват по-комфортно. Много важно предимство е повишаването на ефективността на обновената сграда, което ще ускори процеса на чекиране, качване, вземане на багаж и т.н.

По време на строителството бяха направени следните модификации:

  • Броят на станциите за регистрация се увеличи от тридесет на четиридесет и четири
  • Броят на контролните пунктове е увеличен на четиринадесет от шест
  • Започна да функционира модерна система за управление и контрол на багажа

Освен това сега летището има седем зони за подаване на багаж, докато преди имаше само четири. Броят на вратите към зоната за качване също се увеличи от шестнадесет на двадесет и четири. Разширяването засегна и инсталациите по отношение на системата за почистване.

В контекста на модернизацията на сградата на международното летище бе създадено ново помещение за съхранение на пожарна техника и бяха добавени две контролни точки на зоната за полети. Освен това са ремонтирани пистите за излитане и кацане. Обновена е настилката в зоните за паркиране на самолети.

Мащабното обновяване на летището в Солун беше проведено от компания Fraport в контекста на програма, насочена към обновяването на четиринадесет гръцки летища, единайсет от които са разположени на острови, а останалите три в Централна Гърция. Програмата стартира през пролетта на 2017 г. Общата инвестиция за реализацията на програмата надхвърли 440 милиона евро. В допълнение, почти една четвърт от отпуснатите средства бяха изразходвани за обновяване на летище „Македония“.

Снимки: NIKOS DANIILIDIS

Абонамент за бюлетин