Какво се очаква на гръцкия пазар на недвижими имоти през новия сезон: пет основни въпроса

Нашият събеседник е Дамянос Шахбазидис, зам. изпълнителен директор на Grekodom Development, компания, която въпреки всички проблеми и премеждия, причинени от продължителното блокиране, успя да запази водеща роля на пазара на недвижими имоти в Гърция и Кипър.

В центъра на нашето внимание е гръцкият пазар на недвижими имоти, който заедно с общата икономика на страната е изправен пред няколко трудности.

Избрахме пет въпроса, които изглежда са най-тревожни за хората със средства и амбиции да закупят имоти в Гърция. По-долу е прогнозата на Дамянос Шахбазидис, относно потенциала за развитие на гръцкия пазар на недвижими имоти в най-близко бъдеще.

Мерките срещу разпространението на пандемията доведоха ли да ограничаване на сделките с чужди граждани?

  • Определено, забавянето е очевидно, но пазарът не е спрял. Ако говорим за местния пазар на имоти, ситуацията тук не се е променила в действителност; Гръцките имоти се продават и купуват при същата активност. По-трудно е с чуждестранни клиенти, чиито намерения за закупуване на имоти в Гърция са изправени пред ограничения за пътуване. Както знаем, от началото на миналата година бяха въведени много строги мерки за защита от разпространение на коронавируса. От една страна тези мерки са оправдани; Гърция е сред страните, които успешно са изправиха пред пандемичните последици. От друга страна, страната днес продължава да работи в състояние на блокада, в съответствие с международните изисквания, докато през предходната година ограничителните мерки се променяха.
  • Въпреки сложността на ситуацията, ние намерихме компрометиращо решение за частни инвестиции в Гърция, с други думи за чуждестранни инвеститори, чрез въвеждане на специални покани за влизане в страната, за да завършим процедурата по покупко-продажба. Не мога да кажа, че тези клиенти бяха многобройни, но успяхме да извършим определен брой сделки. Притесненията на купувачите също се отразиха на техните решения; много потенциални клиенти не успяха да пътуват поради ограниченията.
  • Онлайн продажбите станаха по-активни. Разбира се, това е удобно само за купувачи, които посещават Гърция редовно и са добре запознати с определни райони. В този случай алгоритъмът рботи на принципа; след като купувач е избирал определен имот, подписва пълномощно на адвокат, който изавършва всички необходими действоя от проверка, до окончателен договор за покупко-продажба. В резултат на това, след отмяната на ограничителните мерки, чуждестранният гражданин закупил имот, ще може да ползва новия си дом през новия летен сезон.

Донесе ли пандемията някакви предимства за клиентите?

  • На първо място, броят на офертите за прилични имоти в Гърция. Поради намаленото търсене, броят на имотите се е увеличил сериозно и докато в миналото тези имоти са „изчезвали като топъл хляб“, днес те остават достъпни в имотните сайтове, което позволява на потенциалните купувачи да направят балансиран избор, избирайки най-доброто от най-доброто.
  • На второ място - не се появиха сериозни разлики в скалата „качество-цена“. Нивата на цените в общи граници остава не променен, така че няма основание да се говори за спад в цените.
  • Трябва да се спомене и психологическият фактор; тъй като няма много възможност за срещи и посещение на имотите, купувачите анализират по-голям брой предложения. Ограниченията направиха възможни преговорите за отстъпки от цената, в рамките на разумното. С други думи, потенциалните клиенти са придобили ливъридж и е много рационално да ги използват.

Можете ли да споменете най-активните купувачи за всяка държава?

  • Най-активни сред чуждестранните купувачи са българите, за които недвижимите имоти в северните райони на Гърция са много привлекателна поради географската близост. При нормални условия, за тях е много лесно да стигнат до имота си със собствен транспорт. Завършването на автомагистрала Струма, в близко бъдеще, ще улесни допълнително предвижването към районите на Солун, Халкидики и Олимпийска ривиера.
  • Местното население доминира на местния пазар, докато на външния пазар германските и британските граждани изглежда имат ключова роля в онлайн инвестициите в Гърция. По подразбиране това са лица, които са посещавали страната многократно и знаят точно къде и какъв вид имоти възнамеряват да закупят.

Каква е тайната за водещата роля на Grekodom на гръцкия пазар на недвижими имот?

  • Стабилността на нашата компания като партньор се доказва от факта, че принадлежим към известната „Mouzenidis Group“, с несъмнена солидност и потенциал за развитие. Нашите офиси работят в цяла Гърция, а компанията е представена в 14 държави, докато имаме приблизително 2600 партньори в Европа, Азия и ОНД (Общност на независимите държави). Ние сме една от малкото компании, които предлагат недвижими имоти в Гърция, със собствени представителни офиси в чужбина. През 2020 г., отворихме нашето първо представителство в България, с офис в центъра на София. Служителите в Grekodom, говорещи 15 езика, са на разположение на нашите клиенти, заедно с пълен набор от услуги; от индивидуален подбор на недвижим имот до след продажбени услуги.

Какви са перспективите за развитие на пазара на недвижими имоти през следващите шест месеца?

  • Уверени сме, че туристическият сезон на 2021 г. ще се реализира успешно, ограниченията и вътрешните карантинни мерки ще бъдат отменени. Има ред причини да се оправдае тази надежда. Гърция има едни от най-строгите карантинни мерки в рамките на Европейския съюз в момента. Отварянето на граници ще стимулира динамиката на продажбите, в следствие на което разбира се, логично увеличаване на цените. Решението от страна на гръцкото правителство за създаването на единен здравен паспорт, от друга страна ще допринесат за своевременното възстановяване на туристическия сектор а съответно и за интереса към гръцките имоти.

Абонамент за бюлетин