Гърция се подготвя за туристическия сезон. Ще бъдат ли отворени границите на 14 май?

Въпреки тъжната статистика през 2020 г., откриването на туристическия сезон в Гърция се планира по график. Според премиера Кириакос Мицотакис, се планира значително увеличение в броя на туристите през тази година. Премиерът също отрече слуховете относно късната дата за старта на туристическия сезон в Гърция - края на Юли - началото на Август.

Според предварителните прогнози тази година държавата планира да се върне към поне половината от цифрите за 2019 г., които бяха изключително успешни за Гърция. Премиерът каза, че туризмът е ключова финансова артерия на гръцката икономика, донесла на държавата 19 милиарда евро приходи преди разпространението на пандемията, ако говорим за официална статистика. Общо страната беше посетена от над 30 милиона гости от цял свят.

Туризмът в Гърция е изключително развит. Повече от 350 хиляди души са заети в този сектор. Следователно карантинните ограничения удариха болезнено сферата: през 2020 г. сезонът започна едва на 1 юли, държавата беше посетена от 7 милиона души, като донесе общ доход от 4 милиарда евро.

Премиерът Мицотакис изразява увереност, че до май 2021 г. Гърция ще успее да постигне значителен успех в операция "Свобода", която предполага възможността за ваксиниране на граждани на възраст над 60 години и страдащи от хронични заболявания.

Кириакос Мицотакис активно подкрепя всички възможни събития и инициативи, свързани с бързата победа над пандемията. Той многократно се застъпва за въвеждането на единна европейска сертификация за ваксинация. Мицотакис обсъди и с израелския премиер Бенямин Нетаняху редица въпроси относно въвеждането на „зелени паспорти“ за тези, които вече са били ваксинирани срещу коронавирус и не представляват потенциална заплаха за обществото. За такива туристи се планира организирането на безпрепятствено влизане на територията на Гърция.
Ако мерките за предотвратяване на разпространението на пандемията се оправдаят, Гърция отново ще може да приеме милиони туристи. Гърция се готви да приеме поне 16,5 милиона туристи тази година.

news.gtp.gr

Ще подчертаем, че министърът на туризма Харис Теохарис направи дългоочакваното съобщение за откриването на туристическия сезон в Гърция през 2021 г. на 9 Март на виртуалното изложение „Берлин - ITB 2021“.

Гърция планира да стартира туристическия сезон официално от 14 май. Според него това ще стане постепенно и със страните, с които ще бъде постигнато споразумение (очаква се в началото на Април).

По негови думи, Гърция ще приема туристи не само от Европейския съюз, но и от Русия, Беларус и Украйна. През Април гръцките власти също обмислят да се отворят към ЕС и страни, в които ваксинациите напредват с бързи темпове - Теохарис посочи Израел като пример за такава държава.

Условия за влизане:

  • Туристите ще могат да пътуват до Гърция или със сертификат за ваксинация, или с PCR тест 72 часа преди да влязат в страната.
  • Освен това при пристигане ще бъдат провеждани селективни експресни тестове.
  • В случай на коронавирус, гръцката държава ще поеме разходите за лечение.
  • Всички ограничения, които ще се прилагат по това време за местното население, ще важат и за туристите, например, носене на маска.

 

Абонамент за бюлетин