European Best Destinations обяви най-добрите дестинации за ваксинирани туристи: Гърция е в списъка

Европейската комисия продължава да работи върху електронния паспорт, който ще удостоверява ваксинациите срещу COVID-19. Няколко държави в ЕС обаче вече позволяват на ваксинирани туристи да влизат на тяхна територия. European Best Destinations (EBD) събраха информация за тези страни и изготвиха списък с най-добрите дестинации за пътуване за текущата година.

EBD е международна компания с нестопанска цел с основна цел да развива туризма в Европа. EBD работи под щита на Европейската комисия и си сътрудничи с големи туристически агенции.

Организацията е подготвила списък на страните, които в момента са започнали да приемат ваксинирани туристи. Най-вече страните чиито икономики са до голяма степен зависими от туризма.

Уебсайтът на EBD отбелязва, че Гърция, Португалия (по-специално автономните области Мадейра и Азорските острови), Швеция, Италия, Дания, Чехия и Полша възнамеряват да улеснят влизането на туристи, ваксинирани срещу коронавирус.

Организацията също така споменава, че подобни мерки се разглеждат от различни страни, които не са членки на ЕС, но са популярни сред туристите. По-конкретно, Грузия възнамерява да направи същото.

Исландия беше първата европейска държава, която издаде сертификати за ваксинация. Това се оправдава с факта, че Исландия не е член на ЕС и следователно процедурата по одобряване на документи изисква по-малко време и е по-опростена. В същото време Исландия се ангажира да признава сертификати на други страни, които са членки на Шенгенската зона.
Останалите европейски държави последваха примера на Исландия. Швеция, Италия, Дания, Гърция, Грузия и Португалия планират да установят подобни правила. Това е причината EBD да ги е избрал за най-добрите дестинации за пътуване в близко бъдеще.

На своя уебсайт EBD предлага списък с дестинации, подходящи за ваксинирани пътници:

  • Остров Кефалония и Крит (по-специално Ретимно) в Гърция
  • Грузия, Тбилиси и околностите
  • Автономна област Мадейра в Португалия
  • Автономна област Азорски острови в Португалия
  • Целият регион на Исландия
  • град Цавтат в историческа местност Конавле в Хърватия
  • Испанска Севиля

Според прогнозите на EBD, списъкът с туристически дестинации ще бъде разширен в близко бъдеще. В комбинация с одобрението на европейския паспорт за ваксинирани пътници няма да съществуват ограничения при придвижване из ЕС.

Абонамент за бюлетин