Гърция и нейното икономическо развитие по време на пандемията - пример за всички страни от ЕС.

Гърция и нейното икономическо развитие по време на пандемията - пример за всички страни от ЕС.

Журналистите на германския бизнес вестник Handelsblatt отбелязват, че финансовата помощ от Фонда за възстановяване има благоприятен ефект върху гръцката икономика. Планира се парите от Брюксел да бъдат изразходвани за икономическото развитие на южноевропейската държава. Днес се набляга много на туристическия сектор. Съвсем скоро обаче други бизнес сектори също ще започнат да се подобряват - фармацевтичната индустрия, информационните технологии, енергетиката и логистиката.

Инвестиционната програма за нулиране на икономиката на страната се нарича „Гърция 2.0“. Тази година обещаният размер на финансова помощ от Европейския съюз ще възлезе на 30 милиарда евро. Общият брой на очакваните инвестиции - до стотици милиарди. На 13 юли поетапният план за развитие на Гърция беше разгледан и одобрен от финансовите министри, както съобщи в Twitter Кириакос Мицотакис. Според него този момент е наистина исторически за страната му и оттук нататък започва етапът на практическото изпълнение на плановете.

„Handelsblat“ добавя, че ще отнеме много време на Гърция да се разграничи от икономическите последици от коронавирусната пандемия. Глобалното нещастие настигна страната в момент, когато тя току-що беше започнала да решава проблемите с десетгодишната дългова криза. COVID-19 попречи на гръцкото правителство да излезе от най-голямата рецесия след войната. През 2020 г. БВП на древната държава се срина с 8,2%.

Началото на 2021 г. обаче показа, че сривът е само временно явление. Гръцката икономика нараства изненадващо бързо през последните месеци. И въпреки че пандемията не се очаква да приключи, темпът на развитие ще позволи на БВП да се възстанови в близко бъдеще. Ако проблемът с коронавируса бъде разрешен успешно чрез ваксинация, остава само да се види колко бързо Гърция ще се издигне сред водещите страни-членки на ЕС.

Главният икономист на германската банка Баренберг Холгер Шмидлинг представи свои прогнози. Според него след края на пандемията и пълното възстановяване на туристическия поток към Гърция перспективите за икономиката на страната ще станат доста добри. Вече наблюдаваме повишаване на нивото на доверие на международните инвеститори в гръцките компании.

Допълнителната финансова помощ от братски държави ще накара Гърция да стане истински шампион по икономически растеж в Европа до края на 2021 г. Потенциалът на страната е огромен и компетентното ръководство може да го направи пример за другите.

Абонамент за бюлетин