Инвестиране в недвижими имоти или изграждане на портфолио от акции

Инвестирането в недвижими имоти е по -изгодно, отколкото в акции. Ползите от притежаването на жилищен или търговски имот са ясни. Нека разгледаме причините зад това твърдение.

Данъчни стимули

Размерът на максималното данъчно облекчение е много по -високо при покупка на недвижими имоти, отколкото при печалба от търговия с акции. В Руската федерация има определена процедура за възстановяване на данъци при закупуване на жилище. Можете да получите до 2 милиона рубли. Ако вземете акции, тогава когато попълвате IIS, е възможно да си върнете не повече от 52 хиляди годишно.
 
Ако притежавате недвижими имоти повече от пет години, тогава няма да се налага да плащате данък върху доходите на физическите лица, когато го продадете. Следователно разликата между първоначалната и крайната цена ще бъде изцяло ваша печалба.

Но ползата е по -значителна в примера на САЩ. Първо, можете да си върнете ипотечните лихви, ако те не надвишават милион долара. Второ, при продажбата на основното жилищно пространство данъчното 
облекчение достига 250 хиляди долара, ако наемодателят не е женен. За съпрузите тази сума ще се удвои.

Що се отнася до недвижимите имоти в търговския сектор, американците могат да се възползват от правилото за обмен 1031. Този метод на инвестиране позволява приходите да се използват отново при закупуването на 
квадратни метри. Плюс това, в Америка се предвижда отписване на данъци поради амортизация на имота и амортизация.


Безопасност

Купуването на имот е по -малко рисковано от притежаването на акции.

  • Първо, купувайки недвижими имоти, получавате своеобразна застраховка срещу инфлация. Няма обезценяване на жилищната площ, защото стойността му непрекъснато расте. Същото важи и за размера на наема - той се увеличава заедно с инфлацията.
  • Второ, инвестирането с дългови средства е по -безопасно в случай на закупуване на недвижими имоти. Ипотеката служи като вид лост. Аналогията на фондовата борса е маржин търговията. Ако не най-опитният търговец го стартира, съществува висок риск да загубите много повече от лихвата по заема.
  • Трето, важен момент при инвестирането е психологическата атмосфера. Ако имотът ви може да бъде докоснат с ръце, чувството за отговорност за него идва естествено. Когато акаунтът ви съдържа виртуални акции на компании извън вашия контрол, можете да забравите за усещането за стабилност.

Абонамент за бюлетин