Гърция - развитие на туризма и инвестиции в недвижими имоти

Гърция - развитие на туризма и инвестиции в недвижими имоти

Туризмът е сферата на икономиката, която се развива постоянно по целия свят. Това става по-очевидно сега, когато светът се „събужда“ след пандемията от COVID. Тази тенденция от особено значение за Гърция тъй като туризмът обхваща значителен дял от нейната икономика.

Туристическа сфера в Гърция 

Г-н Бакаса коментира: „Несъмнено страната ни може да се превърне в „ябълка на раздора“ за световния туризъм през следващите години. Туристическата индустрия играе важна роля в общия БВП на страната и продължава да расте. Богатата история, културата на Гърция, както и нейната природна красота и морските курорти допринасят за това. Освен това туристите са привлечени от сравнително ниските цени в Гърция в сравнение със Западна Европа.

Според проучване, проведено през Септември 2020 г., Гърция е на седмо място в списъка на най-популярните туристически дестинации в света след:

▪ Испания;

▪ Франция;

▪ Италия;

▪ Германия;

▪ Великобритания;

▪ САЩ.

Като се вземат предвид само гостите от европейските страни, Гърция твърдо заема шестото място, изпреварвайки САЩ. На пазарите извън Европа страната пада на десета позиция. Популярните дестинации в Азия (Тайланд, Япония) и Мексико изпреварват Гърция.

Инвестиции в недвижими имоти в Гърция и Кипър

Гръцкият туристически сектор създава благоприятни инвестиционни възможности и условия. Въпреки пандемията от коронавирус, около Атина вече са построени 16 нови хотела. Очаква се те да отворят и да приемат първите гости в близко бъдеще.

↠ Мекият климат, красивата природа и топлото море привличат голям брой купувачи в Кипър и Гърция. Чуждестранните граждани купуват частни жилища (апартаменти, къщи и вили), както и различни обекти с комерсиална цел: хотели, търговски имоти и др.

↠ Първите са склонни да прекарват ваканциите си в закупени имоти. Много от тях избират Гърция за постоянно пребиваване. Последните планират да развиват бизнес в европейска държава с перспективна икономика и комфортни условия за стопанска дейност.

↠ Днес туризмът, чуждестранните инвестиции в недвижими имоти и други икономически сектори играят важна роля за Гърция. Те съставляват основна част от стратегията за икономическо развитие след пандемията.

Абонамент за бюлетин