Туризмът допринася за възстановяването на гръцката икономика през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Туризмът допринася за възстановяването на гръцката икономика през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Информационна агенция "Асош. Прес" съобщи, че гръцкото правителство е забелязало бърз ръст на икономическите показатели. Възстановяването на загубите протича с много по-бързи темпове, отколкото би могло да се очаква.

Гърция постепенно се възстановява от икономическата криза. През изминалата година ръстът е регистриран два пъти. През тази година се очаква темп на растеж от 6,1 %, а през 2022 г. се очаква допълнителен темп на растеж от 4,5 %. В резултат на това нивото на производство ще бъде по-високо от това преди разпространението на пандемията. Тази информация беше представена от гръцкия премиер по време на заседанието на кабинета в Атина.

Проектът на бюджета за 2022 г. беше обсъден наскоро от парламента, а окончателното одобрение беше планирано за следващия месец. Както е известно, Гърция се превърна в една от европейските страни, най-засегнати от Covid-19. По време на пандемията икономическият растеж на страната е спаднал с повече от 8 % - плашеща цифра!

Икономиката ще се повиши с увеличаване на инвестициите.

➥ По време на пандемията частните инвестиции в гръцката икономика са намалели с 0,6 %, но експертите изчисляват, че те ще се увеличат с 14 % тази година и с повече от 11 % през следващата година. Очакваното увеличение на дела на вносни продукти с 6,6 % до края на 2021 г. и с почти 9 % през 2022 г. ще позволи да се надхвърли „пандемичният“ период, който беше 6,8 % през 2020 г.

➥ Заслужава да се спомене, че през 2020 г. безработицата в Гърция е била 16,3 %, докато през настоящата година тя е спаднала до 16 %, а през следващата година се очаква да спадне до 14,3 %.

➥ В проектобюджета се подчертава, че благодарение на Националната програма за възстановяване брутният вътрешен продукт трябва да нарасне с 2,9 % през 2022 г. Общият план за ваксинация, съставен за връщане на страната към „нормален“ живот, ще допринесе за стабилизиране във всички сфери, особено в икономическата сфера.

➥ Освен това връщането към нормалните условия на живот би стабилизирало показателите за финансови резултати. В резултат на това гръцкият туристически сектор, който е претърпял огромни загуби, ще получи значителна подкрепа и шанс за пълно възстановяване. Очаква се приходите от туризъм да се увеличат с почти 60 % в сравнение с текущата година.

Абонамент за бюлетин