Международният бизнес навлиза в Гърция

Гърция отново се превръща в инвестиционно привлекателна страна. Нараства интересът от големи международни корпорации като Cisco, Volkswagen, Pfizer, SAP, Tesla, eBay и Amazon. Преди около година те започнаха да предлагат печеливши и обещаващи проекти на гръцкия публичен и частен сектор. Някои от тях просто откриват страната, други увеличават присъствието си.

Гръцкото правителство полага всички усилия да привлече международни инвестиции в Гърция. В опит да създаде по-удобна бизнес среда, правителството реформира административната система, като по този начин значително намалява бюрократичните бариери. Очаква се политиката на максимизиране на предприемачеството да увеличи драстично броя на инвеститорите.

Повечето от предложените проекти са високотехнологични. Това ще увеличи вътрешното търсене не само на работници, но и на инженери, учени и IT специалисти. По този начин ще бъде възможно да се спре или поне да се забави изтичането на интелектуални човешки ресурси.

Cisco

Cisco скоро ще създаде международен център за развитие на технологиите и образование в областта на цифровите технологии в Солун. Прогнозната стойност на проекта е 12 милиона евро. Основната задача на центъра е да въведе технически и информационни решения на Cisco в ключови области: здравеопазване, изграждане на инфраструктура, организация на живота в населените места, туризъм и др.
Благодарение на удобното географско местоположение на Гърция, Cisco ще може да реализира подобни проекти в страните от Югоизточна Европа и Балканския полуостров.

Volkswagen

Инвестициите в Гърция също допринасят за развитието на „зеления” сегмент на икономиката. Заедно с Volkswagen страната стартира пилотен проект за екологична трансформация на остров Астипалея. Автогигантът вече предостави партида превозни средства и 3-мегавата слънчева електроцентрала ще бъде построена през 2023 г. Тя ще замени частично вредните за околната среда дизелови генератори, покривайки 60% от нуждите от електроенергия и осигурявайки „зелена“ енергия на електрическите превозни средства.
На съвместна пресконференция гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президентът на Volkswagen Херберт Дис обявиха размера на инвестицията (всяка страна инвестира 10 милиона евро) и обещаха трансформацията да бъде завършена до 2026 г. В резултат на това емисиите на CO2 ще бъдат намалени с 5000 тона.

traction.gr

Amazon

Сървърът Amazon CloudFront Edge стартира в Атина по инициатива на световния лидер в интернет търговията. Той се превърна в ключова връзка, обединяваща сайтовете на Amazon в Югоизточна Европа в една мрежа.
Компанията и оторизираните държавни структури подписаха меморандум за сътрудничество в областта на цифровизацията, развитието на информационните технологии, изграждането на подходяща инфраструктура и др.

OT.gr Newsroom

Pfizer

По инициатива на американския фармацевтичен гигант в Солун бяха открити два международни центъра. Единият се занимава с бизнес операции свързани услуги, докато другият се занимава с разработването на нови цифрови технологии. Pfizer инвестира 650 милиона евро.
С откриването на центровете в Солун бяха разкрити 700 допълнителни работни места за висококвалифициран персонал. Петдесет от тях ще бъдат гърци с опит в чужбина, готови да споделят своите знания и умения с колегите си.

greekreporter.com

Общите инвестиции в Гърция през 2021 г. ще бъдат около 1 милиард евро. Очаква се това бързо развитие да повиши активността в сектора на недвижимите имоти и да повлияе на цените на имотите.

Абонамент за бюлетин