Недвижими имоти в Лимасол. Статистика

Кипър е известен със своя мек климат, вкусна кухня и лесния процес на покупка на недвижими имоти. По данни на независимата компания WIRE през последните пет години в Кипър са продадени над 100 000 имота, повечето от които са придобити от чужденци. Лимасол е лидер в продажбите на недвижими имоти: в трите му общини са сключени над 14 хиляди сделки на обща стойност над 6 милиарда евро.

Средната покупна цена на недвижими имоти в Кипър варира от 110 хил. до 314 хил. евро. В Лимасол средната цена е около 179 хиляди евро. Според доклада на компанията търсенето на недвижими имоти в Лимасол расте всяка година. Само в него за 5 години са осъществени около 8 хиляди сделки с недвижими имоти.

Въпреки продължаващата пандемия, 2021 г. се оказа изключително успешна година за пазара на имоти в Кипър. Експертите смятат, че възходящата тенденция в търсенето ще продължи и през настоящата 2022 година. Като цяло търсенето на недвижими имоти в Кипър сега е на най-високото си ниво за последните 10 години. Въпреки че търсенето беше по-голямо в периода до 2008 г., сега то носи надежда за растеж през следващите няколко години. Ръстът на продажбите се дължи главно на интереса към апартаменти, разположени в градските центрове. Кипърците от друга страна станаха по-активни в закупуването на къщи в предградията. Броят на продажбите беше увеличен чрез стимулиращата програма за млади двойки, която им позволява да получават субсидия за покупка на жилище от 1,5% за четири години. Цените на недвижимите имоти се покачват както поради поскъпването на строителните материали, така и поради подобряването на финансовото състояние на жителите на острова.

В момента основните купувачи на недвижими имоти в Кипър са кипърци, както и граждани на Обединеното кралство и страните от ЕС. Интересът от граждани на трети страни леко намаля поради отмяната на програмата за гражданство чрез инвестиции.

Статистиката на продажбите на недвижими имоти в Лимасол за 2021 г. уверено говори за нарастващото търсене, което е по-вероятно да продължи и през 2022 г. Кипърските имоти днес са доста добър начин да инвестирате средствата си: за 10 години цените са се повишили с 85% . През 2021 г. се появиха много нови, интересни проекти от водещи европейски строителни компании. Когато купувате апартамент в етап на строеж, можете да спестите значителна сума.

Абонамент за бюлетин