Чужденци и гърци ще могат да използват чужди банкови карти за плащане на данъци

Доскоро всички плащания, адресирани до гръцкото правителство - такси, данъци, различни мита - можеха да се извършват само с банкови карти, издадени в страната. Тази ситуация много често създаваше трудности и водеше до голяма загуба на време.

Например гърците, живеещи в чужбина, имаха сериозни проблеми, когато се опитваха да плащат данък върху наследството, ако няма
т гръцка кредитна карта. Или, например, собственикът на яхта, акостирала в гръцко пристанище, би трябвало да отдели много време за плащане на такси за докинг, ако нямаше банкова карта издадена в Гърция. Днес, за щастие, гръцкото правителство призна проблема и се справя с него.

Предвижда се, че в много близко бъдеще както гърци
те, така и чужденците ще могат да плащат данъци и други такси чрез банкови карти, издадени в други страни.
 
 
Към днешна дата независимата гръцка данъчна администрация е започнала подбор и в най-скоро време ще направи избор на изпълнител, който да направи всички необходими промени. Правителството обещава, че до април 2022 г. проектът ще бъде реализиран и плащанията към държавата ще стават не само чрез гръцки банкови карти, но и чрез чуждестранни.

Подобна иновация е много важна в този момент, когато властите очакват увеличаване на потока от чуждестранни инвеститори. В Атина активно се изпълняват проекти за изграждане на търговски имоти, а Гърция отдавна издава „златни визи“.


Какви възможности ще предложи реализираният проект? Например гърците, които живеят в чужбина и желаят да плащат данъците 
си, вече могат да използват Taxisnet за плащане или могат да отидат до данъчната служба и да плащат чрез PoS терминали. Държавата, в която е издадена кредитната карта, сега няма да има никакво значение. Също така ще бъде по-лесно за тези, които желаят да плащат такси за докинг в гръцките пристанища, тъй като ще могат да се правят и PoS плащания.

За реализацията на проекта гръцките власти ще започнат сключването на споразумение между IAPR (компания, специализирана в дигитална обработка и разпознаване на изображения) и доставчи
ци на платежни услуги. Основната задача на лицензирания доставчик в контекста на разглеждания предмет е получаването и обработката на финансови транзакции с чуждестранни банкови карти от името на IAPR.

Доскоро IAPR, с подкрепата на Interbank Systems SA (DIAS), оперираше или с физическо присъствие (Card Present), или без него (e-POS - Card not Present). Днес в мрежата на компанията има повече от 250 електронни преводи. Очаква се 
рекострукция на мрежата - ще бъдат добавени мобилни и стационарни терминали, което ще даде още повече възможности на всеки, който иска да плати данък, мито или такса възможно най-бързо и удобно.

Източник: Ekathimerini
 
Telegram е страхотно място да сте в течение с последните новини, бизнеси и недвижими имоти в Гърция и Кипър!
 
Абонирайте се за нашия Telegram канал "Grekodom Development" и бъдете в крак с всички текущи събития:

https://t.me/grekodom
 
 

Абонамент за бюлетин