Сега 581! Гърция е на второ място в света по брой плажове със Син флаг

Изгреви и залези на брега на морето, самотно медитативно общуване с девствената гръцка природа, минимум общуване с градската цивилизация - какво по-добро от това? Но световната туристическа практика показва, че по-голямата част от съвременните туристи изобщо не оценяват това, а вместо това оценяват безупречната организация на курортните плажни места.

Идеалната чистота на пясък, камъчета и вода, пешеходно разстояние до плажната инфраструктура, спортни и развлекателни атракции, детска анимация, гарантирана безопасност, липса на натрапчиво нахлуване в личното пространство - това плащат туристите, които предпочитат не диви, а плажовете, маркирани със “Син флаг”. Този универсален знак за качество за целия свят е потвърждение за безупречната плажна репутация на хотела.

И ето добрата новина: Гърция е на второ място в света по брой плажове със сертификационен знак Син флаг. Това съобщи сутринта на 23 май гръцкият клон на Фондацията за екологично образование (FEE), актуализирайки статистиката: сега 581 гръцки плажа са получили знака Син флаг и това въпреки факта, че сезонът 2022 тепърва започва !

 

Къде се намират Сините плажове на Гърция? е пляжи» Греции

Картата на гръцките „Сини плажове“ показва, че най-голям брой ваканционни дестинации, отговарящи на най-високите изисквания за опазване на околната среда и безопасност, се намират на северния полуостров Халкидики. Именно тук има най-много плажове, които привличат туристи със снежнобял пясък и тюркоаз на Егейско море - общо 96 от тях. Малко по-малко „Сини знамена“ се намират в Атика, Крит и Родос.

„Благословени сме като туристическа страна”, поздрави зам.-министърът на туризма София Захараки към всички, които се занимават с туристическия сектор.

В същото време София Захараки добави, че още 140 млн. евро от бюджета ще дойдат от Фонда за възстановяване за изграждане на нови кейове, които правят плажовете по-достъпни.

Доволен от прогнозите за откриването на сезона, заместник-министърът каза – „Тази година броят на пътуващите и почиващите ще надхвърли и най-смелите очаквания“.

Какво е необходимо, за да получите Син флаг?

Син флаг се присъжда на плажове, които отговарят и поддържат набор от строги екологични критерии, както и отговарят на повишени изисквания за безопасност и достъпност.

Наградата е учредена във Франция през 1985 г. Френските плажове са първите, които я получават, като въвеждат иновативни системи за пречистване на отпадъчни води и за подобряване на качеството на водата за къпане. Впоследствие фондът въведе понятието „Син флаг“ като обща схема за насърчаване и развитие на околната среда.

Всички локации със „Син флаг“ за 2022 г. могат да се видят на картата: www.blueflag.global

Абонамент за бюлетин