Гърция опростява данъчното облагане за нови жители – инвеститори

Като част от най-големия данъчен регламент в историята на страната, Гърция предлага данъчни облекчения за лица, които желаят да инвестират в икономиката на страната. Според правителството промяната на данъчните правила ще привлече инвестиции в Гърция, ще направи финансовото положение по-изгодно за бизнесмени и надграждането на бюджета по-ясно и стабилно.

Гърция въвежда привлекателна система за данък върху доходите на лица, които желаят да прехвърлят данъчното си местожителство в Гърция.

Общо ниво на данъчните фактори в Европейския съюз

Данък върху доходите на физическите лица в% (максимални проценти)

 

Условия за прилагане на разпоредбите на член 5А L.4172 / 2013 и необходимата документация:

  • Според ч.6 ал.6 L. 4172/2013, независимо от размера на приходите, придобити в чужбина, жителите имат възможност да плащат фиксиран годишен данък върху доходите, който възлиза на 100 000 евро. Данъчното облагане в Гърция става още по-изгодно в случай, че множество членове на едно и също семейство станат данъчно пребиваващи в Гърция: участието на всеки близък в програмата ще струва само 20 000 евро годишно. Като „роднини“ се счита съпругът, родителите или децата по права линия. Лицата, подписали гражданско партньорство, са равни на семейните двойки. Не сте задължени да споменавате доходите в чужбина или да плащате отделни данъци.
  • Условията за участие в програмата са инвестиции в гръцката икономика и скорошен трансфер на данъчно пребиваване в Гърция. Специалното условие е, както следва: лицето не трябва да бъде данъчно пребиваващо в Гърция през предходните седем (7) от осем (8) години преди прехвърлянето на данъчното пребиваване. Освен това трябва да започне инвестиране в гръцка икономика в размер на най-малко 500 000 евро и да бъде завършено в рамките на 3 години от кандидатстването. Инвеститорът може да бъде физическо или юридическо лице, като по-голямата част от дяловете му принадлежат на заявителя. Искането за инвестиция за конкретна сума не се прилага в случай, че кандидатът притежава разрешение за пребиваване в Гърция за инвестиционна дейност съгласно разпоредбите на член 16 L. 4251/2014, която е в сила в момента.

 

Данъчната администрация приема заявление относно правото да бъде считан за данъчно резидент от следващата фискална година до 31 март - последния ден на текущата фискална година. Кандидатът получава одобрение, в случай че са изпълнени и двете необходими условия. Следователно, в рамките на 30 дни, заявителят плаща цялата сума на данъка върху доходите с една вноска. През втората и следващите години на специалния данъчен режим е необходимо да се депозира сумата на данъка към гръцката държава до последния работен ден на Юли, също с една вноска.

Прегледът на условието на дело a’ ч.1 от тази статия, а именно: данъчното пребиваване в чужбина в продължение на седем (7) от осемте (8) години преди прехвърлянето на данъчното пребиваване в Гърция, се извършва въз основа на записи, водени в данъчната администрация.

По-конкретно, в случай че данъкоплатецът кандидатства за придобиване на първоначален данъчен регистрационен номер или в случай, че е регистриран в регистрите на данъчния орган като данъчно пребиваващ в чужбина в продължение на седем (7) от осем (8) години преди подаване на заявлението за  преместване на данъчното пребиваване, не е необходима документация.

За да потвърдите статуса „роднина“, в случай че той не излезе от регистрите на данъчните власти, трябва да представите удостоверение или друг документ от местен или чуждестранен държавен орган.

За прегледът на условието на дело a’ чл.1 от настоящия параграф, се прилагат разпоредбите на съвместно министерско решение от министрите на финансите, развитието и инвестициите, които определят избираемите инвестиционни категории, периода на тяхното запазване в Гърция, процедура за валидиране на инвестицията, мониторинг на запазването на инвестицията и всякакви други необходими подробности. В случай че дадено лице е притежател на разрешение за пребиваване на основа „инвестиционна дейност в Гърция“, съгласно разпоредбите на член 16 L. 4251/2014, стига да е представило това разрешение за пребиваване.

Горното се прилага за заявления в изпълнение на разпоредбите на член 5Α от L. 4172/2013, които са подадени през 2020 г. и следващите години, и относно прехвърлянето на тяхното данъчно пребиваване за 2020 г. и нататък. Инвестициите, които са необходими за включването на разпоредбите на член 5А L.4172 / 2013, се извършват от датата на започване на тези разпоредби (т.е. 12-12-2019 г., дата на публикуване на L. 4646/2019).

Абонамент за бюлетин